Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Brno je náš vesmír, říká hvězdář Jiří Dušek

PR článek

Hvězdář Jiří Dušek není pouze ředitelem brněnské Hvězdárny, ale také senátorem. Tento pátek a sobotu bude obhajovat svůj post v druhém kole voleb. O co mu jde ve veřejném životě především? A proč je tak důležité v Senátu připomínat, že moderní svět posouvá dopředu armáda vědců a šikovných techniků?  

Skutečně je Brno náš vesmír?
Ano, a to dokonce v pravém slova smyslu. Pro naše předky byl vesmír samozřejmě malý a přehledný. My jsme ale lidé moderní doby, nebe zaplnily matematické rovnice a technické symboly. Moc dobře víme, že vesmír je velmi starý. Vznikl před 14 miliardami roků. A že je také velmi veliký. A vesmír je zároveň součástí nás samotných, všichni jsme děti kosmu.

Můžete mi to vysvětlit trochu názorněji?
Atomy a molekuly, které tvoří naše lidská těla, ale vlastně celý svět kolem nás, byly kdysi součástí hvězd a jimi vytvořených mlhovin. Na sklonku zářivé existence obohatily vesmír o prvky nezbytné k chemii života. My lidé jsme tedy nejen všichni geneticky propojeni s našimi předky, ale dokonce v podobě atomů našich těl s celým vesmírem.

Občas se také říká, že je Brno kosmickým centrem. Je to pravda?
Ano, je. Brno je centrem českého kosmického průmyslu a stalo se vzorem pro řadu okolních zemí. Díky systematické podpoře státu, kraje i města u nás najdete na tři desítky specializovaných firem. Některé vyrábějí komponenty nebo dokonce celé nanodružice, jiné naopak využívají data z vesmírných observatoři k různým pozemským aplikacím.

Přispívá k tomu nějak i brněnská hvězdárna?
Ve srovnatelných evropských městech takové instituce zpravidla neexistují, nebo je o ně mnohem menší zájem. Díky šikovným lidem z Kraví hory ale Brňané mohou astronomií skutečně žít. To skutečně není obvyklé, aby půlmilionová metropole tak přirozeně zažívala nadšení z vědeckého poznání.

O to se snažíte i v Senátu?
Ano. Přiznejme si to, že o podporu vědy a techniky není na půdě parlamentu příliš veliký zájem. Samozřejmě, že řešíme palčivé problémy každodenních životů, ale nesmíme zapomínat, že právě díky vědě a technice, respektive celé armády minulých i současných vědců a techniků, je náš život na planetě Zemi tak snesitelný. A i když se jiní snaží ostatní přesvědčit o opaku, je také velmi pohodlný. Alespoň v našich končinách.

Můžete být prosím trochu konkrétnější?
Podporuji projekty zaměřené na chytré trávení volného času, třeba velká science centra, jako je brněnská VIDA! a mnoho dalších v celé zemi. Pak vzdělávání dětí i dospělých – jsem jedním z tvůrců Chytrých prázdnin, Festivalu vědy a také Festivalu planet. Snažím se také přispět k diskuzi o energetické, technologické a potravinové bezpečnosti České republiky. Na základě odbornosti, nikoli populistické ideologie.

Pokud budete zvolen, budete v tom pokračovat?
Ano, rád bych. Brno je totiž můj vesmír a já mu a jeho obyvatelům zasvětil celý svůj život.


Zadavatel/Zpracovatel: ODS, Vas, ČSSD, Fakt Brno!

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archiv Jiřího Duška

Štítky Senát, Volby, Dušek, Druhé kolo, Brno, vesmír, Jiří Dušek, Senát Parlamentu ČR, ČSSD, ODS, Parlament České republiky, Země, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno je náš vesmír, říká hvězdář Jiří Dušek  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.