Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Inspirovat se Paříží, Vídní nebo Kodaní? Fakt Brno přivezlo nápady kontejnerem

PR článek

Zděné grily z Hong Kongu, cyklistické průjezdy z Kodaně, lublaňská mlžítka nebo vídeňské vertikální zahrady. Kandidáti Fakt Brno představili zahraniční inspiraci, kterou chtějí prosadit v moravské metropoli. Nápady dovezli v kontejneru.

Místo, kde se během září budou potkávat kandidáti do brněnského zastupitelstva s Brňany, slavnostně ve čtvrtek otevřelo hnutí Fakt Brno. Má netradiční podobu. Jde o dvoutunový kontejner na Jakubské ulici nedaleko náměstí Svobody. „Kontejnery se používají na převoz velkého množství věcí a my jsme ze zahraničí potřebovali dovést celý kontejner inspirace. Jsme generace otevřených hranic. Cestujeme, sledujeme nápady a vychytávky jiných měst. Nesnažíme se objevit Ameriku, ale realizovat u nás to, co funguje v zahraničí,” vysvětlil zastupitel a fyzik David Pokorný, který je lídrem kandidátky. 

Otevření provázela výstava prezentací zajímavých nápadů. Mezi nimi byly například bílé chodníky z Los Angeles, které snižují teplotu proti tmavým, vyvýšené zahrádkářské záhonky pro tělesně postižené z Badenu nebo vlaky jako ulehčení MHD z Berlína. Mezi inspirací nechyběla ani řada cyklistických opatření, protože Fakt Brno podporuje vznik alternativních způsobů dopravy. To dokresluje i dominantní heslo na kontejneru - jeď na čemkoliv. „Na skateboardu, koni, autobusem nebo pěšky. Ať si každý zvolí svůj způsob dopravy. V Torontu fungují bezproblémově cykloobousměrky, Kodaň dokáže kvalitně řešit náhradní trasy při rekonstrukcích, Vídeň má skvělou síť cyklostezek. Brno dosáhne stejných výsledků. Chceme zdravý mix způsobů dopravy,” vysvětlil Pokorný.

Nápady může zasílat i veřejnost. Stačí, když přidá fotografii s inspirativním nápadem na kteroukoli sociální síť a označí profil Fakt Brno. Ty nejlepší pak budou zpracované na webu s plánem, kde je realizovat. „Máme šikovné odborníky, kteří zpracují, jak se dá nápad do Brna dostat. Prosadíme jejich realizaci a některé přidáme do participativního rozpočtu města,” oznámil herec a producent Tomáš Žilinský, který vede kandidátku Fakt Brno na Brno-středu.

Přihlížející čtvrteční akci dostali navíc originální dárek. Smart sazenici z brněnské aquaponické farmy, která je zasazena do grodanové kostky. Doma si tak mohou  vyzkoušet pěstovat zeleninu nebo bylinky hydroponicky, bez hlíny. Kandidáti Fakt Brno budou u kontaktního kontejneru každý všední den od 8:00 do 19:00 hod. Hnutí letos kandiduje poprvé, a to do zastupitelstva města Brna a zastupitelstva městské části Brno-střed. Volby se uskuteční již v pátek 23. a v sobotu 24. září. 


Zadavatel: Fakt Brno
Zhotovitel: Fakt Brno

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Volby, Komunální, Fakt Brno, Pokorný, Brno, kontejner, Kodaň, Vídeň, Paříž, inspirace, Hongkong, David Pokorný, doprava, Amerika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Inspirovat se Paříží, Vídní nebo Kodaní? Fakt Brno přivezlo nápady kontejnerem  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.