Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vondrášek nechá prošetřit incidenty z Babišových mítinků. Ostře zkritizoval policistu v kšiltovce hnutí ANO

Policejní prezident Martin Vondrášek svolal po páteční schůzce s jihočeským krajským ředitelem Luďkem Procházkou tiskovou konferenci. Na té připomněl úlohu policie na shromážděních a vyjádřil lítost nad tím, jaké světlo oba případy policejních zásahů proti účastníkům Babišových mítinků v Jihočeském kraji vrhají na celou českou policii. Zároveň zdůraznil, že oběma situacím předcházelo protiprávní jednání. Záležitosti nechá nyní prošetřit příslušné orgány a poté vyvodí důsledky. Události hodnotí jako své nejhorší dny ve funkci.

„Standardně vyhodnocujeme rizika, která s sebou konkrétní shromáždění přináší bez ohledu na to, kdo je svolavatel, a na základě toho rozhodujeme o vyslání patřičného počtu příslušníků uniformované a kriminální policie na místo shromáždění. Viděl jsem videa ze zásahů a byť oběma zákrokům policie v Borovanech i v Českém Krumlově predcházelo prokazatelně protiprávní jednání, vizitka policie teď nevypadá dobře,“ prohlásil v v úvodu svého prohlášení Martin Vondrášek

Jako první zmínil případ, kdy tři policisté bez uniformy zaklekli autistického chlapce na Babišově mítinku v Borovanech. „Viděl jsem video, z něhož je naprosto patrné, že muž utíká z místa s reproduktorem, policisté tak v tu chvíli přihlížela jasnému přestupku. Hlídka, která zakročovala, se opakovaně prokazovala a vyzvala muže, aby setrval na místě. Až poté, co neuposlechl tyto výzvy, zakročila,“ uvedl Vondrášek a dodal, že díky medializaci fotografie týdeníku Respekt, na které na mladíkovi klečí tři policisté a jeden z nich má dokonce koleno na mladíkově krku, nevypadá zákrok jako přiměřený. Aby v tomto ohledu vyloučil veškeré pochybnosti, nechá nyní případ prošetřit generální inspekcí bezpečnostních sborů (GIBS). Ta se věcí už začala intenzivně zabývat.

Policista v kšiltovce hnutí ANO

Na dotaz novinářů ohledně čepice s Babišovými politickými hesly, kterou měl jeden z policistů v civilu při mítincích na hlavě, odpověděl, že to je velké pochybení jedince a musí z toho být vyvozeny důsledky. „Policii je z principu jedno, kdo je svolavatelem akce, musí vždy vystupovat naprosto nestranně. Máme zde etický kodex, který musíme dodržovat. V okamžiku, kdy si příslušník policie ve službě vezme na hlavu kšiltovku, která evokuje příslušnost k nějakém politickému subjektu, tak dělá něco, co by v žádném případě dělat neměl. Nechci předjímat šetření, ale předpokládám, že minimálně tato záležitost bude součástí kázeňského řízení,“ zdůraznil.

Krumlovský případ, kdy dva policisté v civilu zadrželi ženu, která jednomu z nich údajně dala facku, bude nyní prověřovat úřad vnitřní kontroly policejního prezidia. „Případ jsem uložil k prošetření úřadu vnitřní kontroly, podle mých informací zde nelze mluvit o podezření z trestného činu, ale mohlo se jednat o porušení vnitřních předpisů,“ sdělil Vondrášek s tím, že chce mít do konce příštího týdne v tomto případě jasno.

Schůzka s krajskými řediteli

Na konci přístího týdne se opět sejdu s panem ředtielem Procházkou a budou mě zajímat odpovědi na následující otázky: jak proběhla instruktáž policistů, zdali byla dobře zvolena taktika zákroků, jestli byli policisté seznámeni s technikou poutání osoby v leže na zemi a podobně,“ nastínil Vondrášek s tím, že poté chce vyvodit další důsledky.

Vondrášek se chce v pondělí také sejít na videokonferenci se všemi krajskými i obvodními řediteli a znovu s nimi probrat právo shormažďování, které je, jak připomněl i v úvodu tiskové konference, z hlediska policejního dohledu dlouhodobě problematické. „Budu na ně apelovat, aby na podobných shromážděních byl preferován výkon služby uniformovaných policistů, aby byly využívány antikonfliktní týmy a aby se rizikových shromáždění účastnili také pracovníci odboru vnitřní kontroly, kteří budou mít za úkol vše monitorovat,“ řekl policejní prezident. V příštím týdnu by se v návaznosti na konferenci měl sejít také s ministrem vnitra Vítem Rakušanem. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Michael Daněk

Štítky policie, zákrok, šetření, inspekce, prezident, Babiš, Martin Vondrášek, Andrej Babiš, ANO 2011, Luděk Procházka, Jihočeský kraj, GIBS, Borovany, Vít Rakušan, Policejní prezidium České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bohuslav Rosendorf

Pětikoalice se opičí po bojůvkách A. Hitlera . Napřed pošle na setkání opoziční strany provokatéry a to se neštítí tam poslat i nějakého autistu s jeho zřejmě duševně zaostalou matkou , a vzápětí začne masáž o tom , jak Babiš a ANO rozeštvávají lidi . Scénář úplně stejný jako v Německu před nástupem nacistů k moci . Obdivuji lidi , kteří tento marast STAN , ODS , KDU , TOP09 a Piráty podporují . Většinou se asi jedná o nemyslící jedince s pomalejším chápáním .

Neděle, 7. srpna 2022, 22:04Odpovědět

Vondrášek nechá prošetřit incidenty z Babišových mítinků. Ostře zkritizoval policistu v kšiltovce hnutí ANO  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.