Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Opravený park na Moravském náměstí bude jedinečný, ale drahý, myslí si zastupitelé Brna-střed

V Brně vypukla dlouho očekávaná rekonstrukce Moravského náměstí. Po opravách se má prostranství v centru moravské metropole proměnit v moderní park, který nabídne místo pro odpočinek i pobavení. Na to, co si o opravách Moraváku myslí zastupitelé městské části Brno-střed, která má projekt na starost, jsme se zeptali v dalším díle pravidelné rubriky Politická Korida.

Otázka adresovaná zastupitelům zněla následovně:

Splňuje projekt na rekonstrukci Moravského náměstí vaše očekávání o tom, jak má vypadat veřejný prostor a park v centru města? 

Odpovědi jsou seřazeny podle data doručení.


Michal Závodský (za Zelené)

Vítězný projekt na „Moravák“ s centrální multifunkční plochou a vodním prvkem má jasný moderní rukopis a myšlenku. Sám jsem zvědav, jak se v praxi osvědčí a zda ho lidé přijmou. Je dobře, že obsahuje adaptační prvky tzv. modrozelené infrastruktury zaměřené zejména na srážkovou vodu. To by mělo být už zcela standardem u všech rekonstrukcí našich parků, proto je určitou škodou, že do tohoto systému nebyly zapojeny i okolní chodníky, byť na to moji kolegové upozorňovali. Pro mne osobně je poněkud diskutabilní, zda muselo být tolik ploch různě zabetonovováno nebo zpevněno. 

Bohužel za celým projektem zůstane určitá pachuť – tím, jak dlouho se otálelo s jeho realizací (vítěz byl znám na konci roku 2016 a se zahájením prací se počítalo v prvních měsících roku 2018) a přišly další změny, došlo k razantnímu navýšení celkových nákladů. Ty před pár měsíci vládnoucí koalice městské části pokryla z financí, určených na rekonstrukci bytových domů a bytů. Jednalo se o nemalou částku 30,6 milionů…


Vojtěch Mencl (ODS)

Park na Moravském náměstí se kompletně promění podle autorského díla CONSEQUENCE FORMA architects, na kterém se podílela krajinářská architektka Klára Zahradníčková, arborista David Hora, zahradník Ondřej Fous a dalších 50 odborníků. Zmizí asfaltové chodníky s fontánou ve tvaru pěticípé hvězdy, uprostřed vznikne centrální plocha s vodním prvkem a mlžnými tryskami, kterou doplní zklidněná okružní promenáda. V severní části přibude kavárna s terasou, park oživí originální dětské prvky od umělce Richarda Loskota.

Původní návrh jsme společně s architekty výrazně zdokonalili a doplnili o řadu nových technologií modrozelené infrastruktury a postupů nutných při stávajících změnách klimatu, jako jsou výsadba podporující biodiverzitu, periodicky zaplavované záhony, zlepšení kořenových systémů stávajících stromů, využití dešťové vody jako zálivky a její následné vsakovaní do země. Dosadíme mnoho nových stromů, keřů a květinových záhonů. Park bude použitými postupy a technologiemi v ČR jedinečný. 


Roman Freimuth (SPD)

Rekonstrukci Moravského náměstí po nejistých pěti letech vítám, ale trochu mne děsí rozpočet prací, které se vyšplhaly z původních 25 milionů až na 131 milionů korun, což je pro městskou část Brno-střed vysoká finanční zátěž a je na úkor absence finančních prostředků pro rekonstrukce městských bytů. Nicméně si myslím, že s převážnou finanční většinou by mohlo pomoci Brno.


Michaela Dumbrovská (KDU-ČSL)

Centrální poloha parku na Moravském náměstí jej předurčuje právě k tomu, aby plnil funkci vskutku veřejného prostoru. Doposud však byl park pouze průchozím zeleným koridorem. Právě započatou rekonstrukcí z něj vznikne opravdový veřejný prostor pro lidi, vítám nové zřízení kavárny s toaletami i herní prvky pro děti. Park bude sloužit jak pro krátký odpočinek při čekání na tramvaj, tak jako příjemné místo setkávání a delší trávení volného času maminek s dětmi, mladých lidí i seniorů. Je v centru, výborně dostupný a nově bude i příjemný.

Architektonický návrh, jak bude park vypadat, vzešel z architektonické soutěže, jejíž porotu tvořili profesionálové a odborníci mimo jiné z řad architektů a krajinářů. Proto jsem přesvědčena, že byl vybrán nejlepší návrh. Věřím, že budeme všichni na novou podobu parku na Moravském náměstí pyšní a že se stane oblíbeným místem setkávání všech generací. 


Martin Landa (za ANO)

V kontextu posledních dní jsem opravdu rád, že z centra města odstraníme symbol pěticípé hvězdy, který ve stávajícím parku vyznačuje fontánu. Důležité samozřejmě je, že jsme v projektu neopomněli hospodaření s dešťovými vodami, budou zde využity vsakovací štěrkové rýhy, které budou přivádět vodu ke kořenům stromů a bude zde použit vsakovací trávník, retenční a vsakovací rýhy a také vsakovací mlat. V budoucnu se počítá i s využitím dešťové vody z obvodových chodníků, které nedávno prošly rekonstrukcí, a nebylo možné do nich nyní zasahovat. Obohacení parku o herní prvky pro děti, centrální plochu s vodním prvkem a také kavárna s toaletami dodají pustému průchozímu místu hodnotu kvalitního veřejného prostoru pro všechny Brňany i návštěvníky města. 


Zástupci Žít Brno a Pirátů nezaslali nebo nedodali odpovědi do redakční uzávěrky. (Koalici městské části Brno-střed tvoří ODS, KDU-ČSL a ANO pozn. redakce)

V Brně začala proměna parku na Moravském náměstí

V Brně odstartovala revitalizace parku na Moravském náměstí. Na ploše v centru města, která se prakticky nezměnila od sedmdesátých let minulého století, vznikne prostor pro kulturní vyžití. Park by se měl lidem znovu plně otevřít letos v listopadu.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Brno-střed

Štítky Brno, Moravské náměstí, rekonstrukce, Politická Korida, Brno-střed, projekt, městská část, ODS, ANO 2011, KDU-ČSL, Vojtěch Mencl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opravený park na Moravském náměstí bude jedinečný, ale drahý, myslí si zastupitelé Brna-střed  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.