Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

V Brně začala proměna parku na Moravském náměstí

V Brně odstartovala revitalizace parku na Moravském náměstí. Na ploše v centru města, která se prakticky nezměnila od sedmdesátých let minulého století, vznikne prostor pro kulturní vyžití. Park by se měl lidem znovu plně otevřít letos v listopadu.

Park na Moravském náměstí je posledním velkým parkem v Brně, který od předrevoluční doby neprošel revitalizací. Ve špatném stavu je ústřední fontána, parkové cesty i vysazená zeleň. S letošní rekonstrukcí by se měla situace změnit. V parku přibudou nové stromy i záhony, hlavní atrakcí se stane vodní zrcadlo o průměru třiceti metrů s osmdesáti tryskami.

Revitalizace parku se řeší již desítky let. K reálné podobě se dospělo po architektonicko-urbanistické soutěži, která se odehrála v roce 2016. V soutěži uspěl návrh Consequence Forma architects. „Velkou součástí parku bude vegetační prstenec s novými stromy a záhony, vznikne také velká promenáda pod stromy, která udělá park více průchozím. Důležitou součástí bude také nová kavárna s WC,“ řekl k návrhu architekt studia Martin Sládek.


Vizualizace parku na Moravském náměstí FOTO: CONSEQUENCE FORMA architects

Park by měl být otevřenější kulturním akcím. Vznikne prostor pro pořádání divadelních představení, koncertů i výstav. „Jsem rád, že v rámci rekonstrukce dojde také ke zpřístupnění podzemních prostor bývalého Německého domu. Jedná se o objevené sklepy,“ připomněl ku příležitosti zahájení stavby náměstek brněnské primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL).

Cena přestavby se v průběhu řešení projektu zvyšovala, nyní činí 131 milionů korun. Ze zhruba sedmdesáti procent financuje projekt město Brno, zbytek spadá na městskou část Brno-střed, která je správcem parku. „Projekt je výsledkem několikaleté práce. Cesta byla složitá, zahrnovala architektonickou soutěž, zpracování, komplikované projektové dokumentace. Jsem rád, že jsme dospěli k cíli,“ řekl starosta Brna-střed Vojtěch Mencl (ODS).

Revitalizaci parku předcházela přípravná fáze, kdy se kácely keře i stromy. Část dřevin byla ve špatném zdravotním stavu, jiné musely ustoupit přímo rekonstrukci. S přestavbou se mělo původně začít už loni v létě, kvůli finančním důvodům se musela odložit.


V parku bude třicet metrů široké vodní zrcadlo FOTO: CONSEQUENCE FORMA architects

Ohodnoť článek

Foto

Štítky Moravské náměstí, park, revitalizace, Brno, rekonstrukce, strom, projekt, Martin Sládek, Petr Hladík, Vojtěch Mencl, ODS, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně začala proměna parku na Moravském náměstí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.