Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Brno zná další uchazeče o primátorské křeslo. Chce do něj usednout lidovec Hladík i komunista Říha

Boj o post primátora největšího moravského města dostává konkrétní obrysy. Své uchazeče oznámily další politické strany. Lidovce, kteří při podzimních komunálních volbách budou kandidovat se STAN, povede do boje podle očekávání současný náměstek primátorky Petr Hladík. Jméno možného primátora odtajnili i komunisté, kteří vsadili na Martina Říhu.

Lídrem brněnských lidovců bude v podzimních komunálních volbách Petr Hladík (KDU-ČSL), který se zároveň stal i novým předsedou jejich Městského výboru. Hladík do voleb povede i celou předvolební koalici KDU-ČSL a STAN. „Naše vize není ohraničena čtyřmi roky volebního období, ale snažíme se vytvářet město, ve kterém se bude dobře žít i za dvacet let,“ řekl Hladík, současný náměstek brněnské primátorky, který byl návíc náměstkem i předchozího primátora Petra Vokřála (tehdy ANO).

Právě koalice lidovců a STAN patří k největším favoritům brněnských komunálek. Pokud by Hladík uspěl, drželi by lidovci post primátora i hejtmana, kterým je Jan Grolich. Očekává se, že hlavním konkurentem Hladíkovy formace o primátorský řetěz bude současná primátorka Markéta Vaňková (ODS), kterou ale zatím občanští demokraté oficiálně nenominovali. 

Přestože do podzimních komunálních voleb zbývá skoro tři čtvrtě roku, většina politických stran své lídry do voleb už představila. Mezi první známé lídry patřil Marek Lahoda za Piráty a Jana Drápalová za stranu Zelených. Nově si svého zástupce zvolili komunisté, a to Martina Říhu, který byl lídrem kandidátky i při posledních komunálních volbách v Brně. Komunisté se ale tehdy do zastupitelstva nedostali.

Městská konference projednala a stanovila postup stranických organizací při přípravě komunálních voleb na úrovni města i jeho jednotlivých městských částech. V této souvislosti doporučila konkrétní zástupce KSČM k zařazení na kandidátní listiny, lídrem pro volby do Zastupitelstva města delegáti zvolili Martina Říhu,“ popsal Aleš Růčka, mluvčí brněnského městského výboru KSČM.

Hnutí Brno+ se snaží dovést k úspěchu bývalý náměstek primátora Robert Kotzian. Sociální demokraté zase věří současnému náměstkovi primátorky Jiřímu Olivovi. Politického nováčka Fakt Brno povede ve volbách David Pokorný, který je v současnosti brněnským zastupitelem zvoleným za ODS s podporou Svobodných.

Poslední strany, které zatím nepředstavily své kandidáty, jsou kromě ODS ještě hnutí ANO a SPD. Hnutí ANO nominovalo místostarostu Řečkovic Reného Černého, ale kandidátku musí ještě schválit další členové. SPD zatím o pozici lídra jedná, jak Drbně potrvdil současný zastupitel Ivan Fencl (SPD). Strana navíc ještě vede debaty o možném koaličním partnerovi. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Archiv Drbna

Štítky Brno, komunální volby, primátor, lídři, Petr Hladík, Martin Říha, komunismus, Starostové a nezávislí, KDU-ČSL, ODS, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno zná další uchazeče o primátorské křeslo. Chce do něj usednout lidovec Hladík i komunista Říha  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.