Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na jižní Moravě odevzdalo kandidátku do sněmovních voleb 21 subjektů

V Jihomoravském kraji odevzdalo kandidátní listinu do říjnových sněmovních voleb 21 politických subjektů, uvedl Petr Holeček z tiskového oddělení krajského úřadu. Termín pro podání uplynul včera v 16:00. Do 9. srpna má krajský úřad prostor pro přezkoumání, zda kandidátky splňují požadavky zákona. Před čtyřmi lety podalo kandidátní listinu v kraji 26 stran, hnutí či koalic.

Kandidátku odevzdaly strany zastoupené ve Sněmovně jako například ČSSD, ANO, SPD, KSČM, koalice Spolu složená z ODS, KDU-ČSL a TOP 09 i koalice Pirátů a STAN, ale také nová uskupení, jako je Přísaha Roberta Šlachty nebo Trikolora Svobodní Soukromníci.

Podle Holečka krajský úřad podané kandidátní listiny včetně prohlášení kandidátů neprodleně po převzetí zasílá Českému statistickému úřadu, který vytváří registr kandidátů. Dále zašle seznam podaných kandidátních listin i Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. „Do 9. srpna do 16. hodiny má krajský úřad časový prostor pro přezkoumání, zda podané kandidátní listiny splňují požadavky volebního zákona. Ve stejné lhůtě mohou kandidující politické subjekty doplňovat kandidáty na kandidátní listině do maximálního počtu 34 a rovněž mohou i měnit jejich pořadí,“ uvedl Holeček.

Poslední den pro odstranění případných závad na podané kandidátní listině je pak 19. srpen. Následující den 20. srpna krajský úřad rozhodne v případě bezvadné kandidátní listiny o její registraci, případně o odmítnutí kandidátní listiny nebo o škrtnutí kandidáta na kandidátní listině. Po registraci kandidátních listin si údaje převezme tiskárna, což je pro tyto volby tiskárna Moraviapress v Břeclavi, která zpracuje registr kandidátů a umístí ho na speciální web, na kterém krajský úřad provádí kontrolu a opravy údajů u jednotlivých kandidátů.

Po doplnění vylosovaných čísel kandidujících subjektů tiskárna vytvoří PDF hlasovacích lístků, které zašle elektronicky ke korektuře krajskému úřadu. Ten je dále zasílá k odsouhlasení zmocněncům jednotlivých kandidujících politických subjektů. Po schválení jsou hlasovací lístky dány do tisku, pak už není možné dělat žádné změny. V případě zřejmých tiskových chyb se hlasovací lístky nepřetiskují, ale krajský úřad zabezpečí vyvěšení informace o těchto chybách ve všech volebních místnostech na území kraje s uvedením správného údaje,“ dodal Holeček.

Před čtyřmi lety vyhrálo volby hnutí ANO, které je v menšinové koalici s ČSSD. Ve Sněmovně jsou ještě ODS, Piráti, SDP, KDU-ČSL, KSČM, TOP 09 a STAN.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Archiv Drbna

Štítky volby, Jmk, Kandidáti, Listina, kandidátní listina, Jihomoravský kraj, krajský úřad, Petr Holeček, ČSSD, ODS, KSČM, ANO 2011, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jižní Moravě odevzdalo kandidátku do sněmovních voleb 21 subjektů  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.