Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Strany zastoupené ve Sněmovně mají o jihomoravských lídrech jasno

Všechny strany zastoupené v dolní komoře Parlamentu už rozhodly o tom, kdo je za Jihomoravský kraj povede do podzimních sněmovních voleb. Lídra zatím nezveřejnilo hnutí Přísaha, které by podle některých průzkumů překročilo pětiprocentní hranici. Dlouho nemělo jasno ani hnutí ANO, navržená je ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), řekl ČTK krajský předseda Lubomír Wenzl.

V průběhu července výbor schválil kandidátní listinu a zveřejníme další jména. Zahájení kampaně je podle pokynů z centrály v plánu na začátek září,“ sdělil Wenzl. Regionální sněm na dalších pozicích kandidátní listiny navrhl na konci května dosavadní poslance za ANO, tedy Karla Raise, Lenku Dražilovou, Miloslava Janulíka a Davida Štolpu. Podle pátečních údajů agentur Ipsos a Median se podpora hnutí ANO pohybuje mezi 23,5 a 26 procenty.

Koalice Pirátů a Starostů vystupuje pod heslem "Vrátíme zemi budoucnost". Do kampaně chce vložit 2,7 milionu korun. Volebním lídrem je poslanec Radek Holomčík (Piráti), dvojkou poslankyně Jana Krutáková (STAN) a trojkou poslanec Tomáš Vymazal (Piráti). Hlavními tématy koalice jsou zdravá krajina, snížení byrokracie i prevence rizikového návykového chování. Koalice by v červnu podle průzkumu agentury Ipsos získala 22,4 procenta hlasů, podle agentury Median 21,5 procenta.

Koalice ODS, TOP 09 a KDU-ČSL zahájila kampaň pod heslem "Dáme Česko dohromady" v polovině května v Brně. Jedničkou je předseda ODS Petr Fiala. Druhý na kandidátce je starosta Bučovic Jiří Horák (KDU-ČSL) a třetí lékař a poslanec Vlastimil Válek (TOP 09). Koalice Spolu chce podle Fialy ekonomicky zdatné a vzdělané Česko, které investuje do inovací a výzkumu. Průzkumy agentur ji připisují 23,1 procenta a 20 procent.

Do dolní komory by se dle obou průzkumů dostalo ještě SPD, které na jižní Moravě povede krajský předseda Jan Hrnčíř, a hnutí Přísaha. Na pětiprocentní hranici se pohybují komunisté, jejichž jihomoravským lídrem je poslanec Ivo Pojezný, a ČSSD. Sociální demokraty povede krajský předseda Břetislav Štefan, který na dubnovém sjezdu neúspěšně kandidoval do vedení strany a kritizuje současné spojení ČSSD v menšinové vládě s hnutím ANO. Lídrem Trikolóry, které bude kvůli odchodu z veřejných funkcí chybět její zakladatel Václav Klaus mladší, bude na jižní Moravě manažer David Hanák.

Volby do Poslanecké sněmovny před čtyřmi lety vyhrálo hnutí ANO s podporou 29,64 procenta hlasů. Druhá byla ODS s 11,32 procenta hlasů a třetí Piráti s podporou 10,79 procenta hlasů. Ve Sněmovně je ještě SPD, KSČM, ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Menšinovou vládu tvoří ANO a ČSSD.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto PSP ČR

Štítky Volby, Jmk, Kandidáti, Poslanecká sněmovna, ANO 2011, Poslanecká sněmovna ČR, průzkum, Jihomoravský kraj, Lubomír Wenzl, Alena Schillerová, Parlament České republiky, ČSSD, Česká pirátská strana, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strany zastoupené ve Sněmovně mají o jihomoravských lídrech jasno  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.