Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Zemřel poslanec a bývalý místostarosta Modřic Jiří Ventruba, podlehl nemoci covid-19

, aktualizováno 9. března 2021, 19:35

Špičkový lékař, poslanec za ODS a bývalý starosta Modřic na Brněnsku Jiří Ventruba dnes zemřel ve věku 71 let. Informaci uvedl na svém twitterovém účtu předseda občanských demokratů Petr Fiala. Někdejší neurochirurg podlehl nemoci covid-19. Zdravotníci jej hospitalizovali s těžkým průběhem onemocnění.

Šéf ODS sdělil informaci o úmrtí člena přímo na sněmovním plénu, když řídil poslaneckou schůzi. Poslanci uctili Ventrubovu památku minutou ticha.

Jiří Ventruba, lékař, poslanec, obětavý a skromný člověk, kamarád, před chvílí zemřel. Těžko se mi hledají slova. Jirko, díky za všechno! Odpočívej v pokoji!“ napsal Petr Fiala

Zpráva zasáhla i další poslance. Například poslankyně Miroslava Němcová (ODS) napsala na svém facebookovém profilu: „Byl mým kolegou ve sněmovně, rozuměli jsme si, obdivovala jsem ho. Uvážlivý, vzdělaný, moudrý a noblesní muž. Je mi strašně líto, že se už nepotkáme a nezasmějeme se spolu. Za všechno Vám, Jiří, děkuji a nepřestanu vděčně vzpomínat. Myslím na rodinu pana doktora a jeho přátele. Jsem smutná s vámi.

Rovněž bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) přijal zprávu o úmrtí svého někdejšího kolegy ze sněmovny se zármutkem. „Ačkoliv jsme byli z různých politických stran, vždy jsme spolu moc dobře vycházeli, jak po pracovní, tak osobní stránce. Pan poslanec mi bude velmi chybět. Nesmírně jsem si ho vážil,“ napsal Vojtěch na Twitter.

Špičkový lékař i sportovec

Ventruba byl rodák z Brna. Vystudoval gymnázium a posléze Lékařskou fakultu na Masarykově univerzitě. Aktivně sportoval, věnoval se atletice, konkrétně sprintu. Byl například akademický reprezentant a v roce 1971 i halový mistr Československa v běhu na sto metrů. 

Jako lékař složil atestaci z chirurgie, později neurochirurgie. Ještě za minulého režimu vykonal jako první československý neurochirurg prestižní zkoušku EANS ve skotském Edinburghu. Ve své lékařské a akademické praxi působil například v letech 1989–1990 v New York University Medical Center v USA. Většinou své profesní dráhy spojil s Brnem. V roce 1991 založil Dětské neurochirurgické oddělení v Dětské nemocnici a zasadil se o nové mozkové operace děti. Absolvoval rovněž několik zahraničních stáží a vystupoval na prestižních lékařských kongresech po celém světě. 

Komunální politik a poslanec

V politice působil Ventruba od roku 2006, když jako nestraník byl zvolen do zastupitelstva města Modřice, kde také bydlel. O rok později vstoupil do ODS a v roce 2010 získal znovu mandát komunálního zastupitele, který obhájil i v letech 2014 a 2018. V roce 2014 vykonával post místostarosty, v předchozím období byl radní. 

Ve volbách do Poslanecké sněmovny PČR v roce 2017 byl zvolen poslancem za ODS v Jihomoravském kraji. Původně figuroval na 6. místě kandidátky, ale získal 3 506 preferenčních hlasů a skončil třetí. Ventruba usiloval i o post zastupitele Jihomoravského kraje. V roce 2016 ale neuspěl. Neúspěšné byly i snahy o senátorský post, o který bojoval v roce 2016 v obvodě č. 55. Brno města. Skončil na třetím místě a nepostoupil do druhé kola. 

Ohodnoť článek

Foto twitter Petr Fiala

Štítky ODS, Ventruba, Smrt, Poslanec, Jiří Ventruba, nemoc, Modřice, lékař, Petr Fiala, Brněnsko, Sněmovna reprezentantů Spojených států amerických, Brno, Adam Vojtěch

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřel poslanec a bývalý místostarosta Modřic Jiří Ventruba, podlehl nemoci covid-19  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.