Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kunc i Vitula se odvolají proti vyloučení z TOP 09, chystají i žalobu

, aktualizováno 15. února 2021, 13:38

Rozhodnutí vyloučit z TOP 09 starostu Židlochovic na Brněnsku Jana Vitulu a místostarostu Brna-Židenic Petra Kunce bude mít dohru. Oba někdejší členové strany se odvolají ke smírčímu výboru. Pokud neuspějí, chystají se bránit u soudu.

Důvodem vyloučení Jana Vituly a Petra Kunce se staly okolnosti nominace zástupců koalice Spolu pro Moravu, jejíž součástí byla TOP 09, do komisí jihomoravské krajské rady. Konkrétně šlo o nominaci Vituly do funkce předsedy jedné z komisí. „Měl jsem jako krajský předseda pocit, že nepostupovali v souladu se stanovami a porušili naše vnitřní předpisy,“ řekl už dříve ČTK krajský předseda a poslanec Vlastimil Válek.

Existují nepopiratelné důkazy o tom, že Jan Vitula poptával uvolněný post předsedy školské komise a o uvolněném postu s hejtmanem jednal osobně i písemně,“ sdělil dnes ČTK mluvčí TOP 09 Vladan Vaněk. Vitula s Kuncem podle něj porušili koaliční smlouvu odhlasovanou výkonným výborem TOP 09 a obcházeli krajské předsednictvo.

Kunc a Vitula ale tvrdí, že jim stále není zcela jasné, za co byli vyloučeni. Některé argumenty jsou podle politiků nepravdivé anebo účelově využité. Oba se domnívají, že se jich krajský předseda Válek chtěl zbavit. Proto se oba proti rozhodnutí odvolali. 

Návrat spíše ne

Protože naše odvolání bude posuzovat stejný stranický orgán, který dle našeho názoru už jednou rozhodl v rozporu se skutečností, neočekáváme, že by změnil názor a vyloučení zrušil. Je to však nutná podmínka k tomu, abychom vyčerpali všechny opravné stranické prostředky a mohli se hájit u soudu,“ sdělil Vitula. Kunc doplnil, že ani v případě úspěchu u soudu se do TOP 09 nechce vracet, Vitula to pokládá za nepravděpodobné. 

Koalice Spolu pro Moravu získala na jižní Moravě pět mandátů, jeden z nich pro Vitulu. Členem TOP 09 je také Tomáš Třetina. Navrhující stranou byla TOP 09 ještě u bezpartijního Michala Doležela a členky Žít Brno Barbory Antonové. Pátou zastupitelkou zvolenou za Spolu pro Moravu je Jana Drápalová (Zelení).

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook / Jan Vitula

Štítky TOP O9, Válek, Kunc, Vitula, Vyloučení, Jihomoravský kraj, Jan Vitula, TOP 09, Petr Kunc, Spolu pro Moravu, Židlochovice, Brněnsko, Vlastimil Válek, Jana Drápalová, Barbora Antonová, Michal Doležel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kunc i Vitula se odvolají proti vyloučení z TOP 09, chystají i žalobu  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.