Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Ministr životního prostředí zamířil na jižní Moravu. Na boj se suchem uvolní 2,5 miliardy korun

Dvoudenní návštěva ministra životního prostředí Richarda Brabce na jižní Moravě začala v úterý 2. července. Zajímat se bude především o řešení nedostatku pitné vody, který je negativním dopadem sucha. Ministr Brabec se rozhodl uvolnit na boj se suchem 2, 5 miliardy korun.

Dvoudenní návštěva jižní Moravy začala ministrovi životního prostředí setkáním s hejtmanem Jihomoravského kraje Bohumilem Šimkem. Následovala diskuse se starosty obcí a měst. Klíčovým tématem diskuse byla adaptace na změnu klimatu v regionu. „Sucho je jedním z důsledků klimatické změny. Před těmito dopady, které se projevují extrémními výkyvy počasí i teplot musíme občany ochránit. Řešením je zajištění nejenom přístupu občanů k pitné vodě ale také přizpůsobení hospodářství v krajině,“ oznámil ministr životního prostředí Richard Brabec po jednání se starosty obcí a měst.

Peníze poputují na výstavbu vodohospodářské infrastruktury

Uvolněné peníze ve výši 2, 5 miliard korun ze Státního fondu životního prostředí České republiky (SFŽP) poputují na výstavbu vodohospodářské infrastruktury. „Výstavba čistíren odpadních vod, kanalizací nebo výstavba vodovodů jsou rozsáhlé projekty s investicemi v řádech desítek milionů, které menší i středně velké obce nejsou schopny samy ufinancovat, a náš resort v tom obcím významně pomáhá,“ řekl Brabec.

Jihomoravský kraj se s problematikou boje proti následkům sucha intenzivně zabývá. „Zásadním problémem při snaze zmírnit dopady sucha v našem kraji je snížená schopnost moravské krajiny zadržovat vodu. Proto jen za poslední dva roky kraj finančně podpořil formou dotačního programu Podpora boje proti suchu a na zadržení vody v krajině ve výši 9, 5 milionu korun,“ řekl hejtman Bohumil Šimek.

Dotace může uhradit 63,75 procent 

Na přípravu projektů mají obce čas až do listopadu, kdy SFŽP spustí příjem žádostí. „Dotace může žadateli uhradit 63,75 procent z celkových výdajů na projekt. Žádat je možné na dostavbu vodovodů a vodohospodářské infrastruktury,“ upřesňuje podmínky dotace ředitel SFŽP Petr Valdman.

Téměř 40 procent území České republiky je v tomto týdnu ve stavu mimořádného sucha. „Nějakým nebo částečným suchem je pak postiženo 90 procent našeho území,“ uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec v úvodu své návštěvy.

Kromě setkání s hejtmanem a starosty čeká ministra návštěva zelené výrobní haly Liko-s nebo zkušební projekt na ekologické odstranění amoniaku.

Autoři | Foto

Štítky Jihomoravský kraj, sucho, ministerstvo životního prostředí, ministr životního prostředí, Richard Brabec, návštěva, Státní fond životního prostředí, Bohumil Šimek, projekt, Petr Valdman, Česko

Ministr životního prostředí zamířil na jižní Moravu. Na boj se suchem uvolní 2,5 miliardy korun  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.