Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Když si s někým podám ruku, platí to. Jsem lidsky zklamán, reagoval na novou koalici Vokřál

V reakci na překvapivé události z dnešního odpoledne, kdy ODS tajně složila koalici s lidovci, sociálními demokraty a piráty, promluvil primátor a lídr ANO v Brně Petr Vokřál k novinářům. Mluvil hlavně o lidském zklamání, jelikož se podle jeho slov ke každému choval vstřícně, všem partnerům nabídl podíl na koalici a se všemi (krom pirátů) měl dnes podepsat již hotovou koaliční smlouvu.

„Já když někomu podám ruku, tak to neporuším. Mohl jsem přijmout návrh lidovců ze včerejšího večera a vytvořit koalici s nimi. Byl jsem však domluven s ODS, že vytvoříme širší platformu, která bude oslovovat voliče ze všech stran spektra. Velmi mě takové jednání mrzí, zejména lidsky. Je to podraz," prohlásil na tiskové konferenci Vokřál.

„Vše se vrací ke starým pořádkům. Věřil jsem, že širokou koalicí obrátíme věci k lepšímu. Zájmy některých jedinců však vrací Brno zpátky," dodal Vokřál. „Ještě dnes ráno jsme měli nachystanou koaliční smlouvu. V 11 hodin jsem ještě jednal s ODS. Pak se sociálními demokraty. V 15 hodin jsem měl mít schůzku s panem Hladíkem z KDU-ČSL. Ten tam však přirozeně nebyl, protože už stál před kamerami a sděloval, že bude prvním náměstkem," prohlásil Vokřál.

„Vím, že tohle je politika. Avšak charakterově se s tímhle nemůžu nikdy ztotožnit," uzavřel Vokřál.

Je to svinstvo, zuří Babiš

K nečekanému povolebnímu vývoji při sestavování koalice se již vyjádřil i Andrej Babiš. Podle něj jde o "megapodraz", "svinstvo a návrat kmotrů".

Podle Babiše se Vokřálovi vymstila vstřícnost, se kterou přistupoval při povolebním jednání. „Bohužel přišel bezprecedentní podraz, je to svinstvo, místní kmotři se vracejí,“ komentoval Babiš.

Náhlý zvrat

Vyjednávání o sestavení koalice se v Brně otočilo o 180 stupňů dnes odpoledne. Jednička ODS v Brně Markéta Vaňková těsně po 15. hodině ohlásila vznikající koalici ODS, KDU-ČSL, ČSSD a Pirátů. Vítěz voleb ANO půjde do opozice. Přitom v podobný čas byla naplánován podpis koalice s hnutím ANO v čele. Novou primátorkou by se tak měla stát Markéta Vaňková.

Během sobotní noci, nedělního odpoledne i většiny pondělí to vypadalo, že si lídři ANO a ODS v Brně padli do notu a udělají spolu pohodlnou koalici buď v užší (jen ANO a ODS) nebo širší verzi (připojení také KDU-ČSL a ČSSD). Vše je nakonec jinak. Ještě než mohli budoucí koaliční partneři rozhodnout o rozdělení resortů, ODS, lidovci a sociální demokraté využili zadní vrátka a obešli vítěze voleb ANO.

Do nové koalice přibrali Piráty a svůj nový plán oznámili na dnešní tiskové konferenci. „Myslím, že tato volba je pro Brno nejlepší. Není důležité, kdo s tímto nápadem přišel jako první. Důležité je, že jsme našli programovou shodu," uvedla Vaňková. Podle ní byla také silným faktorem nevole části jejich elektorátu s plánovanou koalicí s ANO. „V kampani jsme vystupovali jako alternativa pro Brno bez ANO, to také plníme," sdělila.

„My jsme za tuhle příležitost rádi, účast v koalici nám vyhovuje více než opozice," prohlásil lídr Pirátů Tomáš Koláčný. Jednička lidovců Petr Hladík zase sdělil, že pozice lidovců v nové koalici jde ruku v ruce s přáním voličů KDU-ČSL. „Určitě je však ještě brzy na oznámení personáoního obsazení různých resortů," dodal Hladík. „To po nás, prosím, nechtějte tak rychle," uzavřel Hladík.

Volby v Brně v sobotu vyhrálo ANO, když získalo 23% a tím pádem 18 zastupitelů. Druzí skončili Občanští demokraté s 18% a 14 zastupiteli. Třetí skončila KDU-ČSL s 10 procenty znamenající osm zastupitelů, čtvrtí Piráti se šesti zastupiteli, ČSSD získala pět zastupitelských mandátů . SPD díky těsnému výsledku nad hranicí pěti procent mandáty čtyři.

Foto Události Brno

Štítky Vokřál, koalice, Brno, ano, zklamání, Petr Vokřál, ODS, ANO 2011, Česká pirátská strana, ČSSD, KDU-ČSL, Andrej Babiš, Petr Hladík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Když si s někým podám ruku, platí to. Jsem lidsky zklamán, reagoval na novou koalici Vokřál  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.