Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V srpnu přijedou Deep Purple, festivaly nabídnou klasiku i rock

Srpnová kulturní nabídka v Jihomoravském kraji je bohatá především po hudební stránce. Ve Slavkově u Brna zahraje britská skupina Deep Purple, na Špilberku zazní Bach i melodie z muzikálu Jesus Christ Superstar, v Mikulově zavzpomínají na zesnulého hudebníka Filipa Topola. Specializované festivaly představí mistry flamenka a klasické kytary.

Mezinárodní hudební festival Špilberk letos potrvá od 16. do 23. srpna. Zahájí jej koncert věnovaný 90. narozeninám varhanice Aleny Veselé, na kterém zazní například Tokáta a fuga d moll v nové instrumentaci pro symfonický orchestr. Na Špilberku totiž nejsou varhany. Koncertní provedení muzikálu Jesus Christ Superstar připravuje pro festival umělecký soubor a orchestr Městského divadla Brno.

Klasická hudba zazní také na Mezinárodním kytarovém festivalu Brno. Přehlídka letos potrvá od 11. do 16. srpna. Odstartuje ji španělský flamenkový hráč Oscar Guzmán, držitel ocenění z významných soutěží v Córdobě nebo Malaze, a uzavře Polák Marcin Dylla. Další porci temperamentního flamenka naservíruje posluchačům desátý ročník festivalu Ibérica, jehož koncerty se v srpnu konají v Praze, Brně, Boskovicích a Letovicích na Blanensku.

Fanoušky klasického rocku potěší koncert Deep Purple. Britská legenda zahraje 4. srpna v zámeckém parku ve Slavkově u Brna. Současnou tvář rocku i dalších žánrů populární hudby poznají návštěvníci víkendového festivalu v Tasově na Hodonínsku. Hlavní hvězdou je britská kapela The Pineapple Thief, celkem vystoupí 40 skupin a umělců různých stylů. "Sázíme na důvěru našich návštěvníků a na žánry se moc neohlížíme," uvedl ředitel festivalu Tomáš Ševčík.

Na hradě Veveří se 9. a 10. srpna zastaví putovní přehlídka Moravské hrady. Zahrají třeba Aneta Langerová, Nigthwork a Kryštof. Přehlídku Eurotrialog Mikulov věnovali pořadatelé nedávno zemřelému Filipu Topolovi, který na festivalu pravidelně hrával. Mikulovský amfiteátr se tentokrát zaplní 23. a 24. srpna. Příznivci "nepopulární hudby" si poslechnou třeba skupiny Už jsme doma a Zrní.

Zdroj ČTK

Štítky festivaly, kultura, Jižní Morava, Deep Purple, hudba, Brno, festival, rock, koncert, Filip Topol, Špilberk, Jesus Christ Superstar, Slavkov u Brna, Mikulov, Jihomoravský kraj, Alena Veselá

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V srpnu přijedou Deep Purple, festivaly nabídnou klasiku i rock  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.