Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Brně se otevírá Kulturní univerzita třetího věku

Čtveřice brněnských kulturních institucí – Hvězdárna a planetárium Brno, Knihovna Jiřího Mahena v Brně, Muzeum města Brna, Turistické a informační centrum města Brna – počátkem února 2013 zahajuje jedinečnou Kulturní univerzitu třetího věku.

Cílem je nahlédnout do zákulisí alespoň malé části kulturního zázemí města Brna. Účastníci si také vyslechnou zajímavé přednášky, obdrží studijní materiály, absolventský diplom a od každé organizace zajímavý dárek.

„Jsem velmi rád, že se nyní čtyři nejvýznamnější zdejší kulturní instituce spojily, aby představily kulturní zázemí města Brna občanům ve věku nad 50 let. Je to další způsob jak podpořit aktivní život a zejména trávení volného času ve středním a vyšším věku,“ řekl brněnský primátor Roman Onderka.

Porovnat své dnešní Brno s tím minulým umožní účastníkům virtuální procházka historickými vyobrazeními města, komentovaná prohlídka stálé expozice a vybrané exponáty z muzejních sbírek.

„Studenti se vydají napříč prostorem i časem. Podívají se, co bylo ve městě Brně, než vzniklo město Brno, seznámí se s příběhem Sluneční soustavy a prohlédnou si hvězdy takříkajíc pod mikroskopem,“ uvedl Jiří Dušek, ředitel Hvězdárny a planetária Brno.

„V rámci kulturní univerzity se podíváme do jednotlivých částí zpřístupněného brněnského podzemí včetně běžně nepřístupných částí, zažijeme kurátorskou prohlídku některé z našich galerií a seznámíme se se zázemím kina Art. Dokonce si vybereme projekci filmu z aktuálního herního plánu kina,“ poodhalila Petra Kačírková, ředitelka Turistického a informačního centra města Brna.

„Jak vypadaly první veřejné čítárny? Kdo žil v ulicích města Brna, jaká zajímavost se odehrává za následujícím rohem? Kde žil a také zemřel Jiří Mahen? Otázek a odpovědí však bude mnohem více,“ uvádí Libuše Nivnická, ředitelka Knihovny Jiřího Mahena v Brně.

Kulturní univerzita třetího věku je určena pro všechny milovníky historie a brněnské kultury vůbec ve věku 50+ bez zvláštních nároků na vzdělání. Přednášky se budou konat od 4. února do 29. dubna 2013 vždy v pondělí od 17.00 do 18.30 hodin pokaždé na jiném místě.

Podrobný popis všech přednášek najdete na těchto webových stránkách anebo v informačních letáčcích u jednotlivých kulturních organizací. Kurzovné činí 800 Kč za 12 přednášek, z kapacitních důvodů je počet účastníků omezen na 60.

Přihlášky do univerzity se přijímají od 18. ledna 2013 v Centrálním předprodeji vstupenek na ulici Běhounská 17. Otevřeno je v pracovních dnech od 10:00 do 18:00 hodin bez přestávky.

Tisková zpráva
Foto: Magistrát města Brna

Štítky Kulturní univerzita, třetí věk, Brno, Hvězdárna a planetárium, Knihovna Jiřího Mahena, univerzita, kulturní instituce, přednáška, Jiří Mahen, Hvězdárna a planetárium Brno, Muzeum města Brna, knihovna, Roman Onderka, Brněnské podzemí, Sluneční soustava, tu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně se otevírá Kulturní univerzita třetího věku  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.