Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Tajemný zderadův sloup z Křenové zřejmě označoval popraviště

Zderadův sloup v Brně zřejmě kdysi býval smírčím či zpovědním křížem, a nikoli pranýřem či hraničním kamenem. Nový pohled na původní účel pozdně gotické památky představuje druhý díl Dějin Brna. Změnila se také datace. Z tradiční druhé poloviny 14. století ji odborníci posunuli do let 1460 až 1470.

V minulosti Zderadův sloup interpretovaly různé teorie, podle kterých mohl sloužit jako boží muka, hranice brněnského mílového práva nebo označení brodu na kupecké stezce. Zajímali se o něj také zahraniční badatelé.

ČTĚTE VÍCE: Unikátní kniha Dějiny Brna má pokračování

Nakonec odborníkům pomohlo srovnání s památkami v Rakousku. Podobné smírčí neboli zpovědní kříže, pro něž se v rakouském prostředí vžilo označení Spinnerin am Kreuz, stojí například ve Vídni a Vídeňském Novém Městě.

Pro takzvanou Spinnerin am Kreuz bylo typické umístění mimo centrum města, v blízkosti popraviště. "Označovala totiž místo, kde se vykonávalo právo, tedy místo společenského očištění, vykázání a opětovného návratu. Městská komunita se u ní modlila jak při vyprovázení odsouzence, tak po vykonání rozsudku," stojí v druhém svazku Dějin Brna, který se nyní dostal na knihkupecké pulty.

U brněnské šibenice kdysi stával i Zderadův sloup. Podle odborníků je v českém i moravském prostředí unikání. Deset metrů vysokou památku dnes lidé najdou u mostu přes Svitavu v Křenové ulici, kde stojí od renovace v roce 1865. Tabernákly, které kdysi zdobily sochy svatých, v současnosti zůstávají prázdné.

Své jméno dostal Zderadův sloup podle pověsti zapsané v první polovině 18. století, která památku spojila se zmínkou v Kosmově kronice. Sloup prý zbudoval český král Vratislav II. na paměť vraždy Zderada ze Švábenic v roce 1091. Údajná královská fundační listina - pokud vůbec kdy existovala - však musela být podle současných historiků falešná. Pověst ale žije dodnes, zmiňuje ji také oficiální turistický web Brna.

Zdroj ČTK

Štítky Zderadův sloup, Křenová, historie, Brno, památky, sloup, Rakousko, Vídeň, Vídeňské Nové Město, Kosmova kronika česká

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tajemný zderadův sloup z Křenové zřejmě označoval popraviště  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.