Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

První rok po opravě přinesl vile Tugendhat rekordní návštěvnost

Pro brněnskou funkcionalistickou vilu Tugendhat, zapsanou na seznamu památek UNESCO, byl loňský rok co do návštěvnosti dosud nejlepší sezonou. Přivítala 42 tisíc turistů z celého světa. Prohlédli si ji po rekonstrukci, která přišla na 174 milionů korun.

Ve srovnání s rokem 2009, po němž byla kvůli opravám až do loňského března uzavřena, se návštěvnost objektu zdvojnásobila.

„Zájem o vilu je po rekonstrukci mimořádný. Vstupy do ní si zamlouvali turisté dlouho dopředu, některé zájemce o prohlídku jsme proto museli odmítnout,“ uvedla vedoucí správy vily Iveta Černá.

Asi 40 procent návštěvníků přitom tvoří turisté ze zahraničí. Z Evropy přijíždějí hlavně Rakušané, Němci a Britové. Mezi návštěvníky jsou pak hojně zastoupeni Američané, Japonci a obyvatelé jižní Ameriky.
   
V roce 2009 si přišlo vilu prohlédnout 18.000 návštěvníků. Loni se předpokládalo, že bude mít o prohlídku objektu od architekta Ludwiga Miese van der Rohe zájem 30 tisíc, přišlo jich o třetinu více.

Nyní jsou všechny vstupy o víkendech až do dubna zamluvené. Početnější skupiny by si je měly zamluvit.
   
Návštěvnost zvyšují i přednášky, koncerty a také projekce historických filmů. Ty se konají jednou do měsíce u onyxové stěny. Sál pojme 50 diváků, přičemž diváci si opakovaně říkají o promítání černobílého snímku Kristián s hercem Oldřichem Novým.
   
Vila je nejznámější brněnskou funkcionalistickou vilou. Odborníci o ní hovoří jako o díle, které vneslo do moderní architektury zcela nové, revoluční prvky. Je vytvořena z těch nejkvalitnějších materiálů, přičemž architekt kladl při její tvorbě důraz na prostor, světlo a vzdušnost. Celá jedna stěna, za ní je výhled na Brno, je prosklená a lze v létě otevřít.

Vilu si nechala postavit průmyslnická rodina Tugendhatů, která těsně před druhou světovou válkou uprchla, kvůli svému židovskému původu, před nastupujícím nacismem. Vila je majetkem města Brna.

Foto: www.tugendhat.eu
Zdroj: ČTK

Štítky vila, Tugendhat, Brno, Unesco, památky, vila Tugendhat, Světové dědictví UNESCO, oprava, Iveta Černá, Ludwig Mies van der Rohe, druhá světová válka, Evropa, Oldřich Nový, Jižní Amerika, rekonstrukce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První rok po opravě přinesl vile Tugendhat rekordní návštěvnost  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.