Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Pecha oslaví sedmdesátku na jevišti ve slavné roli Babičky

Na jevišti svého osudového divadla a v jedné ze svých nejúspěšnějších rolí oslaví herec Jiří Pecha ve středu 70. narozeniny. V Huse na provázku ztvární hlavní úlohu v obnovené inscenaci Babičky podle Boženy Němcové, za kterou před lety dostal cenu za "nejlepší herecký výkon v roli ženy".

I když počet repríz přesahuje tři stovky, Pecha se podle svých slov bude před představením nejspíš znovu "třepat jako ratlík".

"Jsem velký trémista. Už je to lepší, když jsem starší, ale když jsem byl mladší, dělali si ze mě srandu, protože jsem před představením míval náběh na zvracení," řekl Pecha. Z nevolnosti se stal dokonce podmíněný reflex, který se objevoval, i když večer zrovna nehrál. "Bylo půl osmé, seděl jsem doma a začal mi pracovat žaludek," uvedl Pecha.

Třebíčský rodák začínal s herectvím u ochotníků a díky talentu se dostal na Janáčkovu akademii múzických umění i bez povinné maturity. V Divadle Husa na provázku byl od jeho amatérských počátků v roce 1968. Z angažmá odešel až v roce 2006 do penze. Ani poté se herecké práce nevzdal a pravidelně se na domovské jeviště vrací, třeba jako pastevec v Hordubalovi nebo Jan Dítě v téměř třicetileté inscenaci Rozvzpomínání podle Bohumila Hrabala.

Odborníci na Pechovi oceňují zejména hereckou živelnost a zemitost, stejně jako schopnost ztvárnit komické i dramatické role. Díky širokému rejstříku zvládal nespočet klauniád, ale také titulní roli v Králi Learovi nebo part v absurdním dramatu Čekání na Godota. Jeho divadelní a filmovou kariéru nezhatily ani celoživotní potíže s učením textů, ani zdravotní problémy spjaté s věkem. Když před pěti lety divadlo uspořádalo velkou oslavu jeho půlkulatých narozenin, příliš to prý nechápal. "Teď už je mi to jasné - oni si mysleli, že se sedmdesátky nedožiju," řekl.

Když Pechovi v roce 1997 řekli, že má hrát Babičku, myslel si, že se dramaturg Petr Oslzlý s režisérem Ivem Krobotem zbláznili. Inscenace se nakonec stala kultem, v Huse na provázku má rekordní počet repríz. "Pecha se v tomto prostě krásném oblečení stal svým způsobem ikonou přesahující hranice inscenace," uvedl Oslzlý.

Obnovená premiéra Babičky připadá na úterý. Ve středu má Pecha narozeniny a znovu bude stát na jevišti. Po několikaleté pauze se mu prý bude Babička hrát snáze než před lety. "Už se nemusím pídit po všech maličkostech a vychytávkách, hledat tam všechno možné," uvedl. Navíc se postavě více přiblížil věkem. Na otázku, zda se cítí na dalších 300 repríz, ovšem reagoval trpkým smíchem. "To je odpověď," dodal lakonicky.

Zdroj: ČTK
Foto: Wikipedia, Martin Vavřík

Štítky divadlo, lidé, Pecha, Jiří Pecha, Divadlo Husa na provázku, Božena Němcová, narozeniny, Petr Oslzlý, Bohumil Hrabal, Ivo Krobot, Wikipedie, Janáčkova akademie múzických umění v Brně, představení, herec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pecha oslaví sedmdesátku na jevišti ve slavné roli Babičky  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.