Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

O víkendu se v Brně otevře Koloniál. Malou Ameriku oživí trh a bretaňská kultura

Trh zboží a zážitků Koloniál nabídne již po sedmé dva příjemné dny plné nákupů, setkávání a kulturního programu. Jarní etapa Koloniálu se tentokrát přesouvá z Flédy do prostoru Malé Ameriky, kde o víkendu vyroste přes 40 stánků s tradičním i moderním zbožím a kvalitními potravinami. Kromě nákupů se návštěvníci mohou těšit na doprovodný program s bretaňskou hudbou a kulturou. Trh je součástí festivalu Bonjour Brno, který pořádá Alliance française Brno.

Sobotní odpoledne na Malé Americe zpříjemní doprovodný program s názvem Továrna na zážitky. Od 14 hodin je pro děti připraveno vyprávění bretaňských pohádek, o hodinu později se pak děti od 8 let mohou zúčastnit akrobatického workshopu. Od 17 hodin proběhne hlavní část programu s názvem fest-noz, která poodhalí bretaňskou a keltskou kulturu. „Slovo fest-noz pochází z bretonštiny a znamená večerní oslavy nebo bál. V Bretani se jedná o velmi živelnou událost, na které nechybí tanec, hudba a družná atmosféra. Jedinečnost fest-noz a potvrzuje i fakt, že je tato tradiční veselice zapsána na seznam kulturního dědictví UNESCO,“ vysvětluje Andrea Vojtěchovská, organizátorka Koloniálu a spolupracovnice produkčního týmu Flédy.

V rámci bretaňského podvečera fest-noz vystoupí například Cercle celtique de Rennes. Čtyři muzikanti ze severozápadní Francie na Koloniálu za zvuku harfy, akordeónu, kytary a basy navodí tu správnou atmosféru a naučí zájemce základní kroky tradičních tanců. Typický tanec, založený na dupání, předvede i uskupení KAM, které tvoří Kieren Alexander a Mikuláš Bryan. Občerstvení a energii k tanci zajistí pop-up kavárna a mobilní bar.

Na Koloniálu představí své zboží výrobci například šperků, oblečení a doplňků do bytu. Nebudou chybět ani tradiční francouzské delikatesy jakou jsou sýry, víny, paštiky a čerstvé palačinky. Chuťové požitky nabídne i stánek My Food Market a poctivé masové pochoutky z brněnské Mikrofarma. Potěšení pro oči i duši pak obstarají čerstvé květiny od Rosebud a knihy nakladatelství Baobab.

Koloniál je součástí festivalu „Bonjour Brno“, který pořádá Alliance française Brno. Při příležitosti padesátého výročí spolupráce Brna a francouzského Rennes festival představí renneskou kulturu a zdejší životní styl. Festival probíhá od 10. do 26. dubna 2015 a nabídne unikátní setkání s renneskými umělci a to prostřednictvím hereckých vystoupení ve stylu dobových poutí, koncertů a výstav.

Vstup na Koloniál je zdarma. Prostor je bezbariérový.

Tisková zpráva

Štítky Brno, kultura, festival, Amerika, Malá Amerika, Fléda, tanec, UNESCO, Rennes, Mikuláš Bryan

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O víkendu se v Brně otevře Koloniál. Malou Ameriku oživí trh a bretaňská kultura  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.