Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Na Špilberku vystavují Dalího dílo ze zahraniční soukromé sbírky

Litografie, dřevoryty, keramiku a desítky dalších, převážně drobných prací Salvadora Dalího vystavuje ode dneška Muzeum města Brna na hradě Špilberku. Všechna představená díla pochází ze zahraniční soukromé sbírky, jejíž majitel zůstává v anonymitě. Brno je jedinou českou zastávkou putovní kolekce nazvané Zhmotnění neskutečného.

"Dalího dílo je neobyčejně rozsáhlé, my prezentujeme jeho méně známou část," řekl dnes novinářům ředitel Muzea města Brna Pavel Ciprian. "Lidé totiž znají Dalího hlavně z velkých pláten, vystavených v muzeích ve Španělsku nebo ve Spojených státech," doplnil kurátor Vassili Kessaouri ze společnosti Sarl Amiencom, která o sbírku na její cestě po evropských muzeích pečuje.

Návštěvníci na Špilberku do 6. dubna najdou například litografie, které Dalí vytvořil jako ilustrace k životopisu italského sochaře Benvenuta Celliniho. Další celek tvoří dřevoryty inspirované Danteho Božskou komedií. Objednala si je italská vláda v 50. letech minulého století k uctění jubilea renesančního spisovatele. Italská veřejnost však nelibě nesla, že úkol získal provokující Španěl. Z původní zakázky proto sešlo, výtvarník přesto svou práci dokončil.

Dalí proslul obrovskou výkonností a přesahem do jiných uměleckých oborů, navrhoval šperky, módní doplňky i dekorace. Na sklonku života se dokonce podepsal i pod kosmetiku pro muže i ženy. Část z těchto méně známých prací ukazuje i výstava na Špilberku. Návštěvníci si prohlédnou medaile, reliéfy, drobné předměty ze stříbra, bronzu i zlata, ale také malované keramické
dlaždice, talíře a popelníky.

K raritám patří medaile vytvořené pro fotbalové mistrovství světa v Mexiku, viněty pro vinařství Chateau Mouton Rothschild, návrhy poštovních známek a reliéf připomínající 3000 let od založení Jeruzaléma. Brněnské uvedení výstavy je rozšířeno o slavné snímky, na kterých Dalího zachytil český fotograf Václav Chochola.

Dalí, jenž žil v letech 1904 až 1989, patří k nejznámějším malířům 20. století. Jeho stěžejní dílo je ovlivněno surrealismem, jemuž zůstal věrný prakticky po celý život. Nejslavnější obrazy jsou plné mystických a snových výjevů, ovšem po řemeslné stránce jsou zpracovány akademickým způsobem a s téměř fotografickou přesností.

Zdroj ČTK

Štítky Salvador Dalí, výstava, sbírka, Špilberk, Brno, zprávy, kultura, muzeum, soukromá sbírka, hrad, Muzeum města Brna, USA, Španělsko, Václav Chochola, Božská komedie, Château Mouton-Rothschild

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Špilberku vystavují Dalího dílo ze zahraniční soukromé sbírky  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.