Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na jihomoravských festivalech zazní folk, rock i alternativa

Folk, rock i alternativa zazní na letních hudebních festivalech v Jihomoravském kraji. Prázdninovou nabídku otevře víkendový Krákor v Ostopovicích, kde se potkají hlavně pokračovatelé českého undergroundu.

Folkaři v létě zamíří do Strážnice, vyznavači klasického rocku do Miroslavi na Znojemsku, příznivci nezávislé kultury třeba do Boskovic na Blanensku a Tasova na Hodonínsku. Sezona vyvrcholí 15. ročníkem mikulovského Eurotrialogu.    

Největší folkovou akcí v kraji - a jednou z nejnavštěvovanějších v Česku - je červencový Festival Slunce ve Strážnici. Každý ze tří večerů letos organizátoři věnovali jedné žánrové legendě. Postupně tak poctí Jaroslava Samsona Lenka, Pavla Žalmana Lohonku a Roberta Křesťana. 

Cílem boskovického festivalu je propagace jedinečné urbanistické památky - židovské čtvrti. Čtyřdenní program skýtá nejen hudbu, ale také zajímavosti z divadelní a filmové scény. Pořadatelé dále připravují autorská čtení, výtvarné dílny a výstavy, to vše v letním kině, zámeckém skleníku, na hradě, v synagoze i přímo v ulicích. Festival tak ovládne celé město, a v tom podle organizátorů spočívá jeho výjimečnost.

Srpnová Beseda u bigbítu, jejímž tradičním dějištěm je topolový hájek v Tasově, letos vstoupí do své třetí dekády. V české koncertní premiéře představí několik zahraničních hostů. Mezi lákadla patří britské kapely The Pineapple Thief a Brontide, Volkova Sisters z Maďarska, Dave Herrero & The Hero Brother Band ze Spojených států a polští Napszyklat. 

Mikulovský Eurotrialog letos čeká jubilejní 15. ročník. Dramaturgie opět opomíjí střední proud a vyhledává nové talenty, jimž dává prostor vedle zavedených jmen alternativní scény. "V Česku i na Slovensku existuje spousta vynikající hudby, která se nedostane do rádií a televizí. Šíří se jen prostřednictvím internetu nebo klubovými koncerty. My toto hudební podhoubí pečlivě sledujeme a nejvýraznější počiny zveme na festival," uvedl dramaturg Romek Hanzlík.

Letos v mikulovském amfiteátru zahrají třeba Už jsme doma, Poletíme? a Vladivojna La Chia. V Dietrichsteinské hrobce se představí slovenské trio Tornado Lue. Festival zpestří výstava herce, malíře a hudebníka Marka Brodského.
   
Přehled vícedenních hudebních festivalů v Jihomoravském kraji

  • Ostopovice (Brněnsko) - Krákor 28.-29. června
  • Strážnice (Hodonínsko) - Festival Slunce 4.-6. července
  • Boskovice (Blanensko) - Festival pro židovskou čtvrť 11.-14. července
  • Miroslav (Znojemsko) - Summer of Rock 12.-13. července
  • Znojmo - Šramlfest 26.-27. července
  • Tasov (Hodonínsko) - Beseda u bigbítu 2.-3. srpna
  • hrad Veveří (Brno) - Moravské hrady 9.-10. srpna
  • Mikulov (Břeclavsko) - Eurotrialog 23.-24. srpna

Zdroj ČTK

Štítky Festivaly, Jižní Morava, festival, rock, Jihomoravský kraj, Ostopovice, okres Hodonín, Strážnice, Tasov, hudební festival, Česko, Jaroslav Samson Lenk, Pavel Lohonka, Robert Křesťan

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihomoravských festivalech zazní folk, rock i alternativa  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.