Počasí dnes20 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Muzeum v Brně vystavilo venuši spolu s hlavou Kelta a meteority

Tři klenoty českých archeologických sbírek spatří na jednom místě návštěvníci Moravského zemského muzea. Do pevných a pečlivě střežených vitrín v Dietrichsteinském paláci dnes kurátoři za doprovodu policejního komanda uložili Věstonickou venuši, hlavu Kelta ze Mšeckých Žehrovic a železné meteority z paleolitického sídliště v Opavě-Kylešovích. Zůstanou tam do konce září.

Putovní výstava Unikáty zemských muzeí je součástí projektu Strážci paměti, který připomíná 200. výročí založení sbírek v Praze, Opavě a Brně. Dietrichsteinský palác je poslední zastávkou expozice, kterou si například v Opavě za tři týdny prohlédlo 11.000 lidí.

Věstonická venuše možná návštěvníky překvapí tím, jak je drobná. Měří jen 11 centimetrů a tvoří ji dvě části. Soška stará až 30.000 let leží v původní etuji, zhotovené brzy po jejím vyzdvihnutí ze země v roce 1925. V říjnu se vrátí do depozitáře. "Je jasné, že to bude na dlouhou dobu naposledy, kdy veřejnost dostane příležitost ji spatřit. Vedou nás k tomu zejména ohledy na stav venuše," uvedl ředitel Moravského zemského muzea Martin Reissner.

O účelu venuše vedou odborníci spory. Jednou z možností je to, že vznikla jako amulet pro ženy při těhotenství či porodu. Jde spíše o vyjádření dobového ideálu, nikoliv zachycení konkrétní ženy. "Tučnost je svým způsobem ideál blahobytu, ale nemusí to platit generálně, protože jsou i štíhlé venuše," podotkl kurátor Martin Oliva.

Venuše zaujímá čestné místo uprostřed expozice. Po její pravé ruce najdou návštěvníci plastiku hlavy ze sbírek Národního muzea v Praze. Keltové ji zhotovili před více než 2000 lety z opuky. Svým provedením představuje nejdokonalejší dílo mezi podobnými sochami vytvořenými mimo oblast antických civilizací.

Posledním exponátem je soubor meteoritů z pohřebiště starého asi 18.000 let. Pravěcí lidé meteority patrně sesbírali a obložili jimi ohniště. V roce 1925 je pak v Kylešovicích objevili dělníci při těžbě hlíny.

Slezské zemské muzeum, Moravské zemské muzeum a Národní muzeum oslaví 200. výročí během pěti let, nejstarší je muzeum v Opavě, které si jubileum připomíná letos. Moravské zemské muzeum čekají oslavy v roce 2017. Národní muzeum vzniklo o rok později.

Zdroj ČTK

Štítky Věstonická venuše, výstava, Brno, zemské muzeum, kelt, Keltové, meteorit, muzeum, Moravské zemské muzeum, Opava, palác, Národní muzeum, Praha, Martin Oliva, Slezské zemské muzeum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzeum v Brně vystavilo venuši spolu s hlavou Kelta a meteority  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.