Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kostnice v Brně vystavuje zrestaurovaná víka barokních rakví

Kostnice pod brněnským kostelem svatého Jakuba vystavuje od pondělí víka dvou malovaných barokních rakví, které obnovili restaurátoři. Každé z nich zdobí namalované květiny a také obraz ukřižovaného Ježíše Krista. Archeologové je našli před třemi lety v místech, kde je nyní kostnice.

Při svém bádání objevili vědci mezi hromadami kostí pod kostelem čtyřiadvacet dřevěných barokních rakví. Většinu z nich zničily plísně a vlhkost. Nakonec se podařilo restaurátorům zachránit a obnovit jednu kompletní rakev a čtyři malovaná víka.

"Malovaná víka znamenají, že v rakvi byl pohřben někdo skutečně důležitý. Mohl patřit do významné šlechtické rodiny, mohlo jít o duchovního nebo nějakého donátora chrámu," řekl znalec brněnského podzemí Aleš Svoboda.

Vystavená víka jsou z rakví zhruba padesátiletého muže a třináctileté dívky. O koho šlo, to se nepodařilo vypátrat. V nedalekém Mincmistrovském sklepě na Dominikánském náměstí budou od léta vystavena další dvě víka z dětských rakví a jedna kompletní rakev, kterou restaurátoři také obnovili.

Za výzkum spojený s nálezem čtyřiadvaceti barokních rakví, záchranu jedné z nich a rekonstrukci čtyř vík zaplatilo Brno milion a půl korun.

Kostnice pod kostelem svatého Jakuba je v provozu od června 2012. Je druhou největší expozicí svého druhu v Evropě. Její vybudování přišlo město na třiatřicet milionů korun a jsou v ní umístěny ostatky bezmála pětapadesát tisíc lidí. Kostnice patří spolu s Mincmistrovským sklepem a chodbami pod Zelným trhem k turisticky nejatraktivnějším podzemním částem Brna.

Zdroj ČTK

Štítky kostnice, Brno, kultura, zprávy, 2014, rakve, rakev, kostel, restaurátor, Ježíš Kristus, Aleš Svoboda, Brněnské podzemí, Evropa, Mincmistrovský sklep

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kostnice v Brně vystavuje zrestaurovaná víka barokních rakví  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.