Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Kostlivec v rajské omáčce ve Wannieck Gallery

Brněnská Wannieck Gallery připravila první obměnu své expozice po letošním úspěšném boji o udržení dosavadního sídla. V nové výstavě nazvané Kostlivec v rajské omáčce nechá návštěvníky nahlédnout do svých sbírkových fondů, které v oblasti soudobé malby patří k nejbohatším v Česku.

Sbírka Wannieck Gallery je zaměřena především na malířskou tvorbu generací 80. a 90. let minulého století a tvorbu nejmladší generace. Ve sbírkových fondech jsou však také díla starších autorů, což dokládá i aktuální výstava. Zájemci si prohlédnou třeba obrazy Jiřího Sopka, Michaela Rittsteina a Jiřího Načeradského. Velkou část vystavených obrazů a kreseb různých autorů uvidí veřejnost poprvé, sdělili galeristé novinářům.

Výstavu zdobí také velký soubor obrazů Petra Nikla, vznikajících od 80. let až do současnosti. "Většina z těchto obrazů nikdy vystavena nebyla. Stejně jako třeba dvě naprosto jedinečná plátna André Butzera nebo obraz švýcarského malíře, klíčového představitele konkretismu a konstruktivismu Richarda Paula Lohse," uvedl kurátor Richard Adam.

Nejmladší generaci zastupují třeba David Hanvald, Vladimír Houdek a Evžen Šimera. Výstava v hlavním prostoru Wannieck Gallery potrvá do 29. září. 

Galerie dostala letos v únoru výpověď kvůli neplacení nájmu. Městu dlužila necelých 500.000 korun. Vedení galerie dluh okamžitě doplatilo a druhý den žádalo o stažení výpovědi. Následovala dlouhá jednání, ve hře bylo i vystěhování galerie a pronájem bývalé strojírny Vaňkovka někomu jinému.   

Koncem dubna provozovatelé galerie složili kauci a podepsali s městskou společností Jižní centrum smlouvu na dobu neurčitou s výpovědní dobou 12 měsíců.

Zdroj ČTK

Štítky Wannieck Gallery, galerie, výstava, Brno, rajská omáčka, Česko, Jiří Načeradský, Jiří Sopko, Michael Rittstein, Petr Nikl, Richard Paul Lohse, Richard Adam, Vladimír Houdek, Vaňkovka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kostlivec v rajské omáčce ve Wannieck Gallery  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.