Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hana Holišová si veze do Brna cenu Thálie

V pražské Zlaté kapličce byly v sobotu večer předány divadelní ceny za mimořádné jevištní výkony předvedené v roce 2012.

V kategorii Opereta, muzikál a jiný hudebně dramatický žánr udělila Herecká asociace cenu Thálie za ženský výkon Haně Holišové z Městského divadla Brno za roli Jany v muzikálu Dennise Martina Papežka.

Hana Holišová se narodila 6. srpna 1980 v Brně do rodiny dirigenta a korepetitora Evžena Holiše a zpěvoherní sólistky Hany Horké.

Rozhodla se pro studium Střední pedagogické školy v Boskovicích. Byla přijata jako studentka činoherního herectví na brněnské JAMU. Nadále se však věnovala zpěvu i tanci. Zkušenosti získala i ve folkovém souboru a doommetalové skupině, jichž byla členkou.

Upozornila na sebe výkony ve školních představeních JAMU: Král Ubu, Kdyby tisíc klarinetů, Mejdan na písku... Jejím sólovým debutem v kamenném divadle byla role Kathy Seldenové v muzikálu Zpívání v dešti, kterou nastudovala v Mahenově divadle.

Vystupovala také ve slovenském nastudování muzikálu Hair a zúčastnila se zahraničního turné muzikálu Jesus Christ Superstar s Městským divadlem Brno. Poté přesídlila do Prahy, kde získala roli Aleny v muzikálu Noc na Karlštejně. Právě za tuto roli byla nominována na cenu Thálie 2004.

Hostuje v Divadle Bolka Polívky v inscenacích Už troubějí a Variace na chlast.

Jejím domovským působištěm je Městské divadlo Brno, kde ztvárnila řadu rolí v činohrách i muzikálech. V prosinci 2009 zde získala ocenění - první místo v divácké anketě Křídla jako nejoblíbenější herečka této divadelní scény.

Do povědomí široké divácké veřejnosti se dostala díky roli zdravotní sestřičky Anny Peškové v televizním seriálu Velmi křehké vztahy, zahrála si v původním českém filmu Vladimíra Drhy Anglické jahody, účinkovala v pořadu 3+1 s Miroslavem Donutilem.

Věnuje se také zpěvu. V současnosti účinkuje s brněnským big bandem Cool Time Band.

Muzikál Papežka, ve kterém Holišová ztvárnila roli Jany, měl premiéru 4. února 2012 a má za sebou 29 repríz.

Podle světového bestselleru americké spisovatelky Donny W. Cross Papežka, který vyšel ve více než 30 jazycích a podle kterého byly natočeny již dva celovečerní filmy, napsal mladý německý muzikálový skladatel a textař Dennis Martin muzikál vyprávějící téměř neuvěřitelný příběh – legendu o ženě, která v polovině 9. století usedla na papežský stolec.

Nebývalý příběh plný tajemství, vášní, touhy po vzdělání i obětování se stal v roce 2011 v Německu muzikálem roku. Městské divadlo Brno ho jako druhé na světě uvedlo vloni v české premiéře.

Foto: MDB

Štítky divadelní ceny, jevištní výkony, 2012, Hana Holišová, Cena Thálie, muzikál, Brno, Městské divadlo Brno, Národní divadlo v Praze, Dennis Martin, Janáčkova akademie múzických umění v Brně, Hana Horká, Herecká asociace, Bolek Polívka, Miroslav Donutil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hana Holišová si veze do Brna cenu Thálie  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.