Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Do vily Tugendhat se vrátily originální kusy nábytku

Město Brno získalo do svého majetku originální kusy nábytku, které byly součástí původního zařízení funkcionalistické vily Tugendhat. Jedná se o příborník (buffet), lavici, stolek (coffee table) a křeslo (chaise longue).

Nábytek prohlášený za movitou kulturní památku byl dosud uložený  v depozitáři Moravské galerie v Brně.

Kupní smlouvu uzavřelo Muzeum města Brna s profesorkou Danielou Hammer Tugendhat, jednou z dědiců původních majitelů. Kupní cena je 275 tisíc eur.

Muzeum města Brna podalo před časem na Ministerstvo kultury ČR žádost o poskytnutí finančních prostředků z programu Integrovaný systém ochrany movitého kulturního dědictví na odkoupení originálních kusů nábytku z vily Tugendhat v souladu s podmínkami uvedeného programu. Tuto žádost nyní ministerstvo projednává.

Finanční pomoc se symbolickou částkou 20 000 eur přislíbilo také partnerské město Vídeň, a to dopisem starosty Michaela Häupla. Vídeň tak chce zdůraznit mezinárodní význam navrácení původního nábytku do této světové památky kulturního dědictví UNESCO.

Interiérové a nábytkové kreace Ludwiga Miese van der Rohe a Lilly Reichové z období mezi válkami se řadí dnes již k ikonám světového designu 20. století. Originální nábytek navržený a vyrobený v období jejich spolupráce je ceněn jako vrcholná výtvarná umělecká díla.

Jde o unikáty, které svým uměleckým významem dokumentují vývoj moderního nábytkářského designu v celosvětovém měřítku. Touto unikátní akvizicí se Muzeum města Brna zařazuje mj. po bok Muzea moderního umění v New Yorku, v jehož sbírkách je zastoupen originální nábytek z vily Tugendhat.

Část originálního nábytku navrženého Ludwigem Miesem van der Rohe a jeho spolupracovnicí Lilly Reichovou přímo pro brněnskou vilu si Tugendhatovi odvezli v roce 1938, kdy před postupujícím nacistickým nebezpečím uprchli do Švýcarska. Další nábytek z vily zmizel během druhé světové války.

V šedesátých letech objevil a získal brněnský architekt Jan Dvořák čtyři kusy původního nábytku z vily Tugendhat: bufet, lavici, stolek a křeslo. Na přelomu let 1968-1969 byl tento nábytek prezentován na legendární výstavě životního díla Ludwiga Miese van der Rohe v Domě umění města Brna. V roce 1985 celý tento soubor zakoupila Moravská galerie v Brně a vystavila jej ve své stálé expozici užitého umění.

V roce 2006 byla tato kolekce nábytku z vily Tugendhat navrácena v rámci restituce dědicům Grety a Fritze Tugendhatových. Vzhledem k prohlášení movitou kulturní památkou v roce 2008 nemohl soubor opustit Českou republiku, a tak po dohodě s restituenty zůstal i nadále v péči Moravské galerie.

Štítky vila Tugendhat, historický, originální, původní, nábytek, investice, kultura, stavba, mies van den rohe, Brno, Moravská galerie v Brně, Muzeum města Brna, Ludwig Mies van der Rohe, Vídeň, Ministerstvo kultury České republiky, UNESCO, druhá světová válka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do vily Tugendhat  se vrátily originální kusy nábytku  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.