Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Cinema Mundi rozdal ceny vítězným filmům

Mezinárodní filmový festival Cinema Mundi vyhrál portugalský snímek Krev mojí krve. Režíroval jej Joao Canijo, jenž se přehlídky osobně zúčastnil. Čestné uznání udělila šestičlenná studentská porota filmu Lore australské režisérky Cate Shortlandové.

Hlavní programový blok festivalu Cinema Mundi tradičně tvoří snímky, které jednotlivé státy světa vyslaly do boje o Oscara pro nejlepší zahraniční film.

Ocenění za přínos světové kinematografii převzal režisér Jiří Menzel. Ceny v podobě sošky krokodýla se zeměkoulí si podle svých slov váží - už proto, že Cinema Mundi je festival, kterému nejde o zisk, ale o filmové umění.

Menzel momentálně finišuje s přípravami snímku Donšajni z operního prostředí. „Probíhají dokončovací práce, premiéra bude koncem května,“ uvedl režisér.

Na vítězném snímku Krev mojí krve studenti ocenili zejména mimořádné využití formálních filmařských prostředků. Kamera a zvuk pomáhají vyvolat tísnivou atmosféru melodramatického a sociálně kritického filmu o chudé lisabonské rodině.

„Film byl favoritem poroty, shodli jsme se na něm prakticky všichni,“ řekla předsedkyně poroty Jana Glocarová.

Čtvrtý ročník festivalu Cinema Mundi nabídl více než 100 projekcí. Celková návštěvnost včetně doprovodného programu činí 12 500 lidí, což je o 2000 více než loni. Největší zájem diváků poutaly filmy Terapie láskou, Argo, Ve stínu a Lincoln.

Úspěch měla také vedlejší sekce latinskoamerických komedií. „To je povzbuzení do budoucna, budeme se snažit doprovodné sekce rozšiřovat a zlepšovat, protože je o ně zájem,“ uvedl dramaturg Lukáš Skupa.

Festival má každoročně potíže s financováním, na dosavadní čtyři ročníky stačilo pořadatelům dohromady pět milionů korun. Na organizaci se bez nároku na odměnu podílejí studenti středních i vysokých škol. Například překládají titulky, věnují se i dramaturgii, produkci a propagaci.

Patronem přehlídky je herec Boleslav Polívka, podle nějž by bylo dobré, aby hosté festivalu v příštích letech mohli v Brně strávit více času, třeba několik dní.

„Potřebovali bychom ještě více udělat to, co dělá festival festivalem, to znamená setkávání. Udělat prostor, kde se filmaři vidí a stýkají,“ uvedl Polívka.

Letos kromě Portugalce Canija přijeli třeba hosté z Turecka, Ukrajiny a Slovenska, dále řada českých umělců, například režiséři Menzel, Jan Hřebejk a Jiří Chlumský.

Zdroj: ČTK
Foto: www.cinemamundi.info

Štítky film, festival, Cinema Mundi, Brno, divadlo, kino, ocenění, Jiří Menzel, Cate Shortlandová, João Canijo, Lore, režisér, Bolek Polívka, filmový festival, Ceny Oscar, Donšajni, Jan Hřebejk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cinema Mundi rozdal ceny vítězným filmům  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.