Počasí dnes12 °C, zítra11 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Advent se odráží v nabídce divadel, novinkou je Louskáček

Adventní čas se odráží nejen v nabídce obchodníků, ale také brněnských divadel. Jednotlivé soubory vrátily na repertoár svá tradiční vánoční představení pro děti i dospělé. K těm oblíbeným patří třeba Betlém v Huse na provázku. Letošní novinkou je výpravná inscenace pohádkového baletu Louskáček, který se odehrává na Štědrý večer.

Louskáčka v Národním divadle Brno uvádějí v kanadské verzi, která se v Montrealu před Vánoci hraje už 50 sezon. Verze slavila úspěchy také při svém prvním evropském uvedení v Bratislavě. "Je to jeden z nejkrásnějších Louskáčků na této planetě," uvedl umělecký šéf baletu Mário Radačovský. O lístky je podle rezervačního systému zájem.

V činohře Národního divadla Brno připomíná vánoční tradice představení Betlémská hvězda. Vychází z textů starých lidových her. Inscenace volně navazuje na představení, které Mahenova činohra s velkým úspěchem uvedla v roce 1965 pod názvem Komedie o umučení a slavném vzkříšení Pána a Spasitele našeho Ježíše Krista. Hudbu pro nové nastudování složil Petr Ulrych. Z lidové tradice vánočních her, které se počátkem 20. století hrávaly i v okrajových částech Brna, vychází také inscenace Husovické Betlém v Divadle Radost.

HaDivadlo potěší věrné příznivce svou tradiční "vánoční vitráží" Psaní Ježíškovi. Hlavní roli má Pavlel Liška. Na Štědrý den pak v pasáži před divadlem zazní Česká mše vánoční v kolektivním nastudování herců, muzikantů a štamgastů tamní kavárny.

Husa na provázku se tradičně před Vánocemi vrací k textu Betlém aneb Převeliké klanění sotva narozenému Jezulátku. Pro divadlo jej kdysi napsal Jan Antonín Pitínský, režisérem je Vladimír Morávek. Část inscenace se hraje pod širým nebem, část v divadelní budově. Letos "Provázek" hostuje s Betlémem také v Praze.

V Městském divadle Brno tentokrát vyloženě vánoční titul chybí. Několik dní před Štědrým dnem se na programu střídá Noc na Karlštejně a Těžká Barbora. Jako každý rok však Městské divadlo poskytne zázemí vánočním koncertům Hany a Petra Ulrychových a jejich skupiny Javory.

Zdroj: ČTK
Foto: www.ndbrno.cz

Štítky divadlo, představení, Štědrý den, Betlém, Divadlo Husa na provázku, Národní divadlo Brno, Vánoce, Mário Radačovský, Ježíš Kristus, Bratislava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Advent se odráží v nabídce divadel, novinkou je Louskáček  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.