Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Absolutní vítězkou Cen Diva je opět baletka Smejkalová

Návštěvníci Národního divadla Brno si loni nejvíce oblíbili baletní sólistku Andreu Smejkalovou. Díky jejich hlasům se podruhé za sebou stala absolutní vítězkou Cen Diva. Výsledky pořadatelé vyhlásili v Mahenově divadle.

Do Síně slávy Národního divadla Brno vstoupili herečka Jana Hlaváčková, operní pěvec Richard Novák, baletka Olga Skálová a kostýmní výtvarnice Inez Tuschnerová.

O výsledcích Cen Diva každoročně rozhodují diváci. Tentokrát mohli hlasovat v lednu a únoru prostřednictvím anketních lístků nebo na webu divadla. Určovali nejlepší premiérové inscenace a nejoblíbenější mužské i ženské umělce v jednotlivých souborech.

V opeře diváci vybrali Rusalku v režii Vladimíra Morávka, z pěvců se jim líbili Pavla Vykopalová a Ladislav Mlejnek. Nejlepší baletní inscenací roku je Lucidor a Arabella, mezi tanečníky uspěl vedle Smejkalové ještě Jan Fousek.

V činoherním souboru triumfovali Eva Novotná a Petr Bláha, z inscenací Romeo a Julie v Mahenově divadle a Anna Karenina v Redutě, která je samostatnou součástí divadla, ale nemá vlastní soubor.

Síň slávy má brněnská první scéna už několik let v místnosti se základním kamenem Mahenova divadla z roku 1882. Keramické pamětní desky připomínají několik desítek významných osobností - například herečku Vlastu Fialovou, herce Oldřicha Nového nebo tanečníka Iva Váňu Psotu.

Každý rok pak divadlo do síně slávy symbolicky uvádí další umělce.

Letos padla volba na jednaosmdesátiletého pěvce Nováka, jednoho z předních českých basistů, který v minulosti získal také Thálii za celoživotní dílo nebo Cenu ministerstva kultury.

Dalšími oceněnými jsou Hlaváčková, členka činohry v letech 1965 až 2009, a Skálová, která jako primabalerína sklízela úspěchy v 50. a 60. letech. Později vedla brněnský balet. Do síně slávy se dostala také výtvarnice, akademická malířka a kostýmní návrhářka Tuschnerová.

Zdroj: ČTK
Foto: www.divadlo.cz

Štítky Cena Diva 2012, vítězka, Andrea Smejkalová, Národní divadlo Brno, divadlo, Mahenovo divadlo, herec, Jana Hlaváčková, Richard Novák, Olga Skálová, Inez Tuschnerová, Vladimír Morávek, Pavla Vykopalová, Jan Fousek, Eva Novotná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Absolutní vítězkou Cen Diva je opět baletka Smejkalová  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.