Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Návštěvníci Moravského krasu uvidí poklad středověkých mincí

Poklad tvořený více než šesti desítkami středověkých stříbrných mincí ze 13. století uvidí za týden návštěvníci Moravského krasu. Odborníci nález zatím tajili, veřejnosti jej poprvé představí příští pátek v Domě přírody Moravského krasu.

K vidění bude do konce roku, uvedla archeoložka Zuzana Jarůšková z Muzea regionu Boskovicka. Nález pochází z loňského roku, kdy bylo na území Moravského krasu náhodně nalezeno několik stříbrných mincí.

Nález byl ihned ohlášen a odborníci pak provedli záchranný archeologický výzkum, tedy dohledali zbylé mince pomocí detektoru kovů. Celkem se jich podařilo najít 67. „Během terénního výzkumu bylo zjištěno, že mince byly původně uloženy pravděpodobně v organickém váčku, který se nedochoval, za velkým kamenem. Z neznámých příčin si majitel mincí svoji hotovost již nevyzvedl a mince byly časem rozplaveny po svahu," uvedla Jarůšková.

Nalezené mince jsou z velké části jednostranné moravské střední brakteáty a jeden brakteát český Přemysla Otakara II. a Václava II.. Součástí nálezu jsou i rakouské feniky Přemysla Otakara II., které jako vládce rakouských zemí v letech 1251-1276 razil ve Vídni a ve Vídeňském Novém Městě. Ještě větší poklad nalezl na Blanensku v roce 2010 muž z Boskovicka. Tehdy ale džbán s tisícovkami historických stříbrných mincí v mnohamilionové hodnotě zatajil a prodal nález sběrateli, který větší část rozprodal. Mince byly ze 14. až 17. století.

Zdroj: ČTK

Štítky mince, Moravský kras, Přemysl Otakar II., Muzeum regionu Boskovicka, Vídeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Návštěvníci Moravského krasu uvidí poklad středověkých mincí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.