Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Festival vědy 2016 je tady!

Už je tady zase! Nevěříte? V pátek 16. září a v sobotu 17. září několik desítek odborníků z brněnských vysokých škol, akademických pracovišť i vzdělávacích institucí odhodí masky vážených vědců a s malými i velkými, návštěvníky zahájí hravý Festival vědy. Místem konání přitom opět bude Hvězdárna a planetárium Brno.

A co všechno bude k vidění? Stačí kliknout na www.festivalvedy.cz, kde se neustále objevují nové a nové informace. Slíbit ale můžeme, že se na vlastní oči, ale i zbývající smysly, doslova ponoříte do světa vědy.

Mendelova univerzita v Brně připraví vskutku netradiční ochutnávky. Díky Univerzitě obrany si vyzkoušíte dovednosti na laserovém střeleckém trenažéru a shlédnete ukázky vybavení a možností ženijního vojska při odstraňování výbušného materiálu (pyrotechnický robot, oblek, apod.).

Městská policie Brno umístí někde v parku Kraví hory mobilní kamerový systém s online přenosem do „štábního vozidla“. Ústav fyziky materiálů Akademie věd České republiky ukáže veličiny, z nichž jedna se měří ve voltech a druhá v pascalech. Veterinární farmaceutická univerzita Brno předvede věštění z rentgenových snímků, naučí vás uspat zvíře na dálku nebo překonat nástrahy dojení. Chybět ale nebudou ani kouzla z molekulární kuchyně budoucích farmaceutů.

Hasičský záchranný sbor Jihomoravského kraje předvede Mobilní operační středisko se štábem velitele zásahu. Z tohoto střediska je možno řídit jednotky v celém Jihomoravském kraji bez ohledu na výpadek elektrické energie a mobilních sítí. V rámci operačního střediska bude předveden i nejmodernější systém GINA, který pomáhá v reálném čase koordinovat složky Integrovaného záchranného systému v České republice.

U stánku chemiků z Vysokého učení technického v Brně budou k vidění klasické více či méně třaskavé kousky a pokousky. Díky Archeologickému ústavu Akademie věd osobně poznáte vojáka z legie římského císaře Marka Aurelia. Stánek Botanického ústavu Akademie věd návštěvníky seznámí s mnoha dramaty, která se skrývají ve vodě v podobě vztahů mezi organismy. Dozvíte se vše podstatné, co je dobré znát o vodě pitné, vodě ke koupání, ale i vodě odpadní. Společně s Knihovnou Jiřího Mahena nahlédneme do tajů podmořského světa. Objevíme nejen nejrůznější zajímavé tvory a živočichy, kteří zde žijí, ale možná prozkoumáme i nějaký ten poklad, který se na mořském dně jistě ukrývá. VIDA! science centrum prozradí, co drží akrobata na laně, zda může krabice vyjet do kopce a jak postavit věž z mincí. A Mo ravské zemské muzeum se tentokrát vydá do tajů naší genetiky.

Záštitu nad Festivalem vědy laskavě poskytli: Mikuláš Bek – rektor Masarykovy univerzity, Jiří Drahoš – předseda Akademie věd České republiky, Ladislav Havel – rektor Mendelovy univerzity v Brně, Bohuslav Přikryl – rektor Univerzity obrany, Pavel Suchý – rektor Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně, Petr Štěpánek – rektor Vysokého učení technického v Brně a Petr Vokřál – primátor statutárního města Brna.

Vše vědecké, výzkumné a badatelské předvedou Akademie věd České republiky, Divadlo fyziky ÚDiF, Hvězdárna a planetárium Brno, Hasičský záchranný sbor Jihomoravského kraje (ÚO Brno), Knihovna Jiřího Mahena v Brně, Masarykova univerzita, Mendelova univerzita v Brně, Městská policie Brno, Moravské zemské muzeum, VIDA! science centrum, Univerzita obrany, Veterinární a farmaceutická univerzita v Brně, Vysoké učení technické v Brně a Zetor Gallery.

V improvizovaném stanu před Hvězdárnou a planetáriem Brno můžete i letos navštívit Divadlo vědy, ve kterém vystoupí pracovníci Vysokého učení technického v Brně a VIDA! science centra. Každé představení trvá 40 minut. Školní výpravy si mohou místa na vystoupení Divadla vědy v pátek 16. září 2016 rezervovat přes objednávkový systém Hvězdárny a planetária Brno a to od pondělí 29. srpna na webové adrese www.hvezdarna.cz/program

A nezapomeňte, celý Festival vědy je zdarma!

Štítky Brno, Hvězdárna a planetárium Brno, Mendelova univerzita v Brně, Vysoké učení technické v Brně, Univerzita obrany, Akademie věd České republiky, univerzita, divadlo, Jiří Mahen, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival vědy 2016 je tady!  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.