Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na festival do Strážnice přijelo přes tropické horko 25.000 lidí

Na Mezinárodní folklorní festival (MFF) ve Strážnici na Hodonínsku přišlo i přes páteční a sobotní tropická vedra přes 25.000 návštěvníků.

Cenu MFF Strážnice 2016 si letos odnesl Tomáš Novotný, který byl autorem i dramaturgem pořadu Hebrejské písně a klezmerová hudba, uvedl v tiskové zprávě za pořádající Národní ústav lidové kultury Zdeněk Bobčík.

"Tento pořad v zámecké expozici některé lidi nadchl natolik, že se šli podívat i na reprízu," poznamenal Bobčík. Populárně naučný program představil jednak chasidské písně takzvaných východních Židů, jednak novější izraelské písně v podání ostravského vokálního sboru Noach. Sbor doprovází klezmerové duo na klarinet a bajan.

Plno bylo i na sobotní soutěži o nejlepšího tanečníka verbuňku, tedy čistě mužského tance verbířů. Nejúspěšnější byl Martin Vaculík z Dolních Bojanovic, který uspěl mezi 18 soutěžícími.

Festival ukazuje kulturu nejen jihovýchodní Moravy, která je jednou z nejživějších národopisných oblastí v České republice, ale i folklor ze zahraničních regionů. Letos přijely například soubory z Peru, Egypta, Indie a Namibie.

Festival patří tak k nejstarším folklorním festivalům v Evropě. Letos se konal jeho 71. ročník. Příští se uskuteční od 22. do 25. června.

Zdroj: ČTK

Štítky festival, Strážnice, okres Hodonín, Martin Vaculík, Česko, Indie, Egypt, Peru, Evropa, Dolní Bojanovice, Namibie, Morava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na festival do Strážnice přijelo přes tropické horko 25.000 lidí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.