Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Průvod na chůdách zahájil pouliční festival, potrvá do pátku

Průvod na chůdách, pohádku pro děti i ruskou pouliční pantomimu přinesl první den obnoveného festivalu Na prknech, dlažbě i trávě. Program na brněnském náměstí Svobody zaujal desítky kolemjdoucích. Přehlídka pouličního divadla potrvá do pátku, veškerá představení jsou zdarma.

Festival má za sebou 11 ročníků. V roce 2010 splynul s nově vzniklou mezinárodní přehlídkou Divadelní svět, kterou letos převzalo Národní divadlo Brno a přesunulo ji na podzim. Turistické informační centrum se rozhodlo využít a zaplnit uvolněný červnový termín pouličním divadlem znovu pod starou značkou.

Celkem přehlídku tvoří 16 představení. Každý den v 15:00 program zahajuje cirkusový průvod z Radnické ulice na náměstí Svobody, uvedla produkční Kamila Havířová. Dnes od Staré radnice vyšel průvod artistů na chůdách z Cirkusu LeGrando. Poté následovala pohádka olomouckého Divadla Tramtárie a vystoupení petrohradského souboru Mr. Pejo.

Dvanáctý ročník pouličního divadelního festivalu Na prknech, dlažbě i trávě začal 9. června v Brně. Ve čtyřech dnech uvidí diváci v centru města šestnáct představení pod otevřeným nebem v parcích, ulicích či městských zákoutích. Na snímku je Divadlo Tramtarie s pohádkou O pračlovíčkovi.

Herci v bílých kostýmech a maskách nekompromisně vtahovali do děje překvapené dospělé i děti, které nechali chytat síťkou bubliny, hrát na papírové housle nebo tančit s mimy. Přehlídky se dále zúčastní třeba Městské divadlo Zlín, Buchty a loutky, Teatr Novogo Fronta nebo brněnská Husa na provázku.

Turistické informační centrum dříve pořádalo také Divadelní svět, který měl zejména v prvních letech existence bohatý venkovní program. Národní divadlo Brno však jako nový pořadatel pojalo přehlídku odlišně, zaměří ji spíše na progresivní tvorbu. Od 17. do 21. října se v Brně představí soubory z Německa, Francie, Anglie, Polska, Slovinska a Slovenska. Na říjen se přesune také Slavnost masek, tradiční karnevalová součást Divadelního světa.

Zdroj: ČTK

Štítky divadlo, festival, pohádka, Národní divadlo Brno, představení, Brno, Divadlo Tramtarie, Divadlo Husa na provázku, Městské divadlo Zlín, Německo, Francie, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Průvod na chůdách zahájil pouliční festival, potrvá do pátku  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.