Počasí dnes16 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 24. října 2024  |  Svátek má Nina
Bez reklam

Festival Prototyp plní podzemí světlem a barvami. Vodojemy Žlutý kopec propojují umění a techniku

Vodojemy Žlutý kopec již po desáté ožívají barvami. Dnešním dnem opět začíná festival Prototyp. Několik dní tak budou brněnské podzemní nádrže plné světelných instalací, interaktivních projekcí a digitálního umění. Nově si mohou návštěvnici prohlédnout i volně přístupnou venkovní interaktivní expozici.

Podzemní vesmír

Festival Prototyp se bude konat od 24. do 27. října. Již tradičně propojuje umění, vědu a technologie. Letos se jeho pořadatelé spojili s organizátory Festivalu planet Brno. Pět zářivých nafukovacích planet se tak vznáší v prostorách jednoho z vodojemů.

Části vesmírné instalace nesou název Lunalóna, Terralóna, Marsmelouna, Heliosféra a Temnalóna. „Na Hvězdárně a planetáriu Brno se snažíme propojovat umění, vědu a vzdělávání. Instalace na takovém jedinečném místě, jako jsou vodojemy, je pro nás nejen výzvou, ale také velkou příležitostí ukázat, že sice podáváme veřejnosti správné informace, ale nebereme se přitom smrtelně vážně. Opakovat se to přitom bude jen stěží – instalace našich modelů je složitá a riziko poškození velké. Vše ale vyvažuje jedinečnost tohoto místa,“ sdělil v tiskové zprávě ředitel Hvězdárny a planetária Brno Jiří Dušek.

FOTO: Markéta Katrin Špoková

Voda jako inspirace

Kromě návštěvy vesmíru, se mohou zájemci těšit také na digitální fashion performanci, na projekce a světelné instalace českých i zahraničních umělců. Letošní novinkou festivalu jsou i volně přístupné venkovní instalace, některé z nich jsou i interaktivní, a tedy sami zájemci se mohou zapojit do jejich tvorby.

Ani tento rok nebudou návštěvníci ochuzeni o již tradiční audiovizuální show studia VISUALOVE, jehož členové stojí nejen za návrhem show, ale i za přípravou festivalu. Inspirací týmu byla pro tento rok voda, tedy tématika úzce spjata s vodojemy. „Je pro nás ctí zaplnit světlem tyto krásné prostory. Ve spojení s instalacemi se z vodojemů stává unikátní výstava, která nemá obdoby. Chceme festival v budoucnu rozšiřovat o světové umělce a lákat návštěvníky nejen z celého Česka, ale i ze zahraničí,“ uvedl za tým VISUALOVE Jan Machát. Vodojemům se tak vrátí život i díky barevným vizuálům a na míru ušitému sound designu.

FOTO: Markéta Katrin Špoková

Propojení vědy, umění i technologií 

Každodenní provoz Vodojemů Žlutý kopec v současnosti zaštiťuje brněnské Turistické informační centrum. „Vodojemy mají nový účel a my je nyní místo vody plníme uměním a hudbou. Festival PROTOTYP byl prvním, kdo přivedl život do těchto prostor ještě před jejich plným zpřístupněním, a s nadšením v této spolupráci pokračujeme. Tento festival je pro nás významným zdrojem inspirace v oblasti moderních technologií, a díky zapojení tolika umělců objevujeme další způsoby, jak tento prostor využít v rámci našeho projektu VodojeMyArt,“ informovala ředitelka TIC BRNO Jana Janulíková.

Festival Prototyp byl založen již v roce 2014 za účelem propojování umění, vědy a technologií. Poprvé se v Vodojemech Žlutý kopec festival konal ale až v roce 2022, akce se tehdy zúčastnilo více než čtyři tisíce návštěvníků. Střípky z Prototypu mohli zájemci shlédnou i letos na jaře, kdy jeho instalace byly součástí slavnostní otevření vodojemů po jejich rekonstrukci.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky vodojemy, festival, audiovize, umění, technologie, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival Prototyp plní podzemí světlem a barvami. Vodojemy Žlutý kopec propojují umění a techniku  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.