Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Ziskově alternativní kulturu na malém městě neuděláš, říká členka boskovického kulturního centra Prostor

Kulturní a komunitní centrum Prostor v Boskovicích si za své pětileté působení vytvořilo širokou dobrovolnickou základnu. Ačkoli je boskovický spolek dlouhodobě podfinancovaný, a dobrovolníci tak nejsou za svou práci peněžitě ohodnoceni, daří se mu prorážet nejen na alternativní scéně.

Radost z práce jako honorář

Boskovické kulturní a komunitní centrum Prostor, které spadá pod hlavičku pobočného spolku Unijazz Boskovice, funguje na české umělecké scéně již pět let. V současné době v rámci něj působí více než šedesát členů spolku, z nichž část dobrovolnicky pořádá nejen koncerty, ale také divadelní představení, besedy nebo třeba výstavy.

Ačkoli o dobrovolníky pořádající jednotlivé akce nouze není, honorář je za hodiny strávené přípravou akcí nečeká. „S takovou dramaturgií a dostupnými financemi, které momentálně máme, bychom si nemohli dovolit platit zaměstnance na sto akcí ročně. Díky dobrovolníkům jsme ale i tak schopni vytvářet akce s přidanou hodnotou,“ sdělila pro Brněnskou Drbnu bývalá předsedkyně spolku Prostor Nikol Halamásková. Spolku se dosud povedlo zřídit jednu zaměstnaneckou pozici, jedná se zatím ale pouze o poloviční úvazek, ten vykonává právě Nikol. „Domnívám se, že alternativní kulturu na malém městě lze ziskově dělat jen velmi těžko. Přestože se postupně snažíme získávat finance i na samotné ohodnocení dobrovolníků, je jasné, že ani v budoucnu je nebudeme schopni zaplatit všechny,“ dodává Halamásková.

Jednou z dobrovolnic boskovického Prostoru je také Julie Šulcová. „Dobrovolnickou práci v Prostoru nevnímám jako něco, za co bych nutně vyžadovala dostat zaplaceno. Přestože jsem prací pro centrum strávila hodiny a hodiny, je to pro mě určitou formou relaxu,“ popsala pro Brněnskou Drbnu Šulcová, která ve svém volném čase zaštiťuje zejména pořádání divadelních představení pro děti. 

Více než sto akcí za rok 

Mimo neperiodické akce mají někteří členové spolku na starosti také takzvané cykly. Konkrétně se zájemci mohou setkat například s koncertním cyklem Amplitudy nebo třeba s takzvanými Jazz Jamy. Jeden cyklus tradičně obsahuje sérii akcí podobného rázu. Centrum však nepořádá pouze vlastní eventy, poskytuje také platformu k prezentování se jak již zajetým jménům české kulturní scény, tak i nováčkům snažícím se se zviditelnit.

V minulém roce uspořádal Prostor celkem 117 kulturních akcí. Mezi nejznámější jména, která se v rámci této platformy vystřídala, patří například Katarzia, Ventolin, kapela Midi lidi či držitel ceny Grammy Flowdan. Centrum však vítá osobnosti pocházející i mimo hudební scénu. Prostor poskytuje místo k vyjádření také malířům, architektům, ale i básníkům a jinak kulturně či společensky činným. Na debaty v Prostoru přijaly pozvání například také novinářky Saša Uhlová a Jana Ustohalová. „Snažíme se kombinovat alternativnější akce i s těmi, u kterých jsme si jisti, že na ně dorazí více lidí. Ta opravdu hodně velká jména, na která by se stály fronty, jsou ale žánrově a dramaturgicky mimo nás. Nechceme a ani nemůžeme dělat Michala Davida,“ popsala dramaturgický plán pracovnice Prostoru. Dodala, že rizikem velkých akcí a koncertů je také jejich možná finanční nenávratnost, což by pro spolek mohlo být likvidační.

Sbírka na budoucí existenci Prostoru 

Budoucí existence centra je v současné době zásadně ovlivněna nedostatkem financí. Během svého pátého výročí, a tedy v červnu tohoto roku, zahájili proto boskovičtí dobrovolníci sbírku na Darujme.cz, jejíž kompletní výtěžek poputuje na budoucí fungování Prostoru. „Ve finančním deficitu jsme jako kulturní organizace tak nějak od začátku. Vždy se nám ale povedlo nakonec nějak vyjít. Abychom ale měli rozpočet letos vyrovnaný, chybí nám bohužel sto tisíc, k tomu potřebujeme pomoc od veřejnosti. Účelem sbírky je podpora našeho budoucího fungování, výtěžek nepůjde nikomu na dovolenou, ale na výdaje jako jsou plyn a elektřina,“ vysvětlila Halamásková.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Matěj Ševčík

Štítky kultura, koncerty, sbírka, Boskovice, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ziskově alternativní kulturu na malém městě neuděláš, říká členka boskovického kulturního centra Prostor  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.