Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Rekonstrukce brněnského Mahenova divadla pokračuje. Opravy se dočká fasáda i hlediště

Město Brno poskytne příspěvek na rekonstrukci fasády a hlediště brněnského Mahenova divadla. Návrh na příspěvek schválili zastupitelé města Brna na zasedání. Na památkovou obnovu tak organizace Národní divadlo Brno získá více než 1 750 000 korun.

Zastupitelstvo města Brna schválilo příspěvek ve výši 1 750 000 korun, který poputuje na restaurátorské a umělecko-řemeslné práce spojené s opravou fasády a historického hlediště budovy brněnského Mahenova divadla spadajícího pod Národní divadlo Brno. Jedná se mimo jiné například o obnovu štukových prvků fasády nebo o doplnění poškozených sádrových dekorací hlediště.

„Právě teď probíhá čtrvtá fáze památkové obnovy fasády Mahenova divadla. Během první etapy se jednalo o opravy čela budovy divadla, v druhé a třetí byla opravována fasáda směrem k ulici Rooseveltova," uvedl pro Brněnskou Drbnu vedoucí správy divadelních budov Národního divadla Brno Vlastimil Fabišík.

Nyní pracovníci budovu divadla restaurují ve směru z ulice Dvořákova. Opravy fasády divadelní budovy probíhají od 1. července a budou pokračovat až do 30. září. „Rekonstrukce hlediště spadá do fáze páté. Jedná se zejména o památkovou obnovu historických hledištních oblouků a lóže," doplnil Fabišík. 

Již v minulém roce došlo v Mahenově divadle také k rekonstrukci centrálního lustru. Díky projektu Buď Edison bylo na jeho opravu vybráno téměř 350 tisíc korun. Více než stovka dárců tak zajistila nejen rekonstrukci právě centrálního lustru Mahenova divadla, ale také jeho čtyř dalších původních lustrů.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky příspěvek, rekonstrukce, divadlo, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

a ta plechová obluda u divadla tomu dala korunu

Středa, 11. září 2024, 22:05Odpovědět

Rekonstrukce brněnského Mahenova divadla pokračuje. Opravy se dočká fasáda i hlediště  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.