Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Na hradě veveří oslavovali den Winstona Churchilla. Dorazily stovky lidí

Na Winston Churchill Day dorazilo na hrad Veveří u Brněnské přehrady jen za dopoledne asi 300 lidí. K vidění bylo například ležení vojáků z 1. československé smíšené brigády, polní pošta či nemocnice nebo výstava historické techniky. Novinářům to za pořadatele řekl Jan Plachý. Sobotní akce byla celodenní, konala se k připomínce 150. narozenin proslulého britského státníka. Winston Churchill (1874-1965) hrad třikrát navštívil.

Churchill zavítal na hrad v krátkém rozmezí třikrát po sobě, a to v letech 1906 až 1908. Posledním majitelem objektu byl totiž jeho přítel baron Arnold de Forest, státník si tak při každé návštěvě českých zemí výlet na Veveří nenechal utéct. Na Veveří byl Churchill s manželkou Clementine v září 1908 dokonce na svatební cestě.

„Jezdil tady historický autobus doubledecker i londýnský taxík, přivážli k nám lidi, kteří si to velmi užívali, jde o jedny z atrakcí. Na obou místech, jak před hradem, tak uvnitř hradu, zároveň běžel program. Největší zájem je o dynamické ukázky, například o ležení vojáků československé smíšené brigády,“ popsal za pořadatele Jan Plachý.

Za dopoledne podle Plachého dorazilo na akci kolem 300 lidí, více jich pak čekal odpoledne. Milovníci historie shlédli mimo jiné i scénku, v níž Winston Churchill dorazil v doprovodu Clementiny na hrad. K vidění byla například i expozice RAF, návštěvníci se mohli těšit i na ukázku dělostřeleckého výcviku, ukázku činnosti paravýsadku po seskoku, přednášku o osobnosti Churchilla či módní přehlídku na téma prvorepubliková móda.

První písemná zmínka o hradu Veveří pochází z roku 1213, od roku 1925 je majetkem státu. Původně pozdně románský a raně gotický hrad prodělal v průběhu staletí mnoho přestaveb. V roce 1999 se dostal do správy Národního památkového ústavu a ten jej postupně opravuje.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením KVH "Pětačtyřicítka" Brno o.s.

Štítky Británie, historie, zábava, Churchill

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na hradě veveří oslavovali den Winstona Churchilla. Dorazily stovky lidí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.