Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Oprava narušené statiky kina Scala vyjde až na 40 milionů korun. Brno projedná odkup s případnými zájemci

Statika budovy, ve které sídlí Univerzitní kino Scala, je výrazně narušená. Podle odborníků se však dá zachránit. Město odhaduje, že úprava statiky se vyšplhá až na čtyřicet milionů korun. Aby však mohla budova opět sloužit pro kulturní účely, bude potřeba prvně zrekonstruovat i její interiér. Vyplývá to z odborného posudku, který si nechalo město vypracovat.

Statika domu je výrazně narušená

Vedení města Brna obdželo na konci července posudek, ve kterém se odborníci zabývali možnými opravami domu, kde působilo Divadlo Bolka Polívky a sídlí Univerzitní kino Scala. Z dřívějších statických posudků vyplývá, že stávající železobetonová konstrukce je nevyhovující a nesplňuje normy tak, aby mohla plnit funkci nosné konstrukce. Obvykle se při takovém zjištění postupuje demolicí objektu. Z technického hlediska se objekt, tedy sály kina a divadla, nachází ve vnitrobloku, demolice je proto vyloučena.

„S konkrétními závěry a návrhy, které podrobný statický a technický průzkum objektu přinesl, můžeme nyní vést konkrétní jednání o budoucnosti domu, a to jak na úrovni města, tak s potenciálními novými vlastníky,“ uvedla ve zprávě pro novináře primátorka města Brna Markéta Vaňková (ODS). Radnice nyní bude jednat se zájemci o tom, jestli by dům nepřevzali do svého majetku a nezajistili také opravu budovy. 

Trhliny a narušená statika. Odborníci kontrolují brněnské divadlo senzory

Už týden v Brně nefunguje Divadlo Bolka Polívky a Univerzitní kino Scala, jejichž sály se nachází v objektu mezi Jakubským a Moravským náměstím. Náhlé uzavření kulturních zařízení nařídili statici, kteří odhalili závažné poruchy nosné konstrukce. Co...

Radní budou jednat o odkupu se třemi subjekty

Odkoupení zvažuje například Masarykova univerzita, které vedení Brna dříve nabídlo budovu za symbolickou jednu korunu. „O možnostech záchrany objektu i samotného kina s městem jednáme a jsme připraveni dál jednat, neboť jsme si vědomi jedinečnosti tohoto prostoru,“ uvedl v tiskové zprávě rektor Masarykovy univerzity Martin Bareš. Univerzita dosud byla jedním z nájemců budovy a využívala ji pro vlastní účely.

Město však jedná i se společností Dům Scala, která je částečným vlastníkem budovy a má tedy vyhrazeno předkupní právo. Možnosti bude Brno také projednávat s druhým nájemníkem budovy, kterým je Divadlo Bolka Polívky.

„Podle posudku se částka za nutné zajištění statiky šplhá ke třiceti až čtyřiceti milionům. Další patrně stovky milionů bude potřeba investovat do nezbytných rekonstrukcí a úprav v interiérech, tak aby mohl dům po rekonstrukci opět sloužit kulturnímu provozu,“ uvedla náměstkyně pro oblast správy majetku Karin Podivinská (ANO). 

Brno dává ruce pryč od Bolkova divadla i kina Scala. Dům nabízí za korunu univerzitě

Necelé dva týdny uplynuly od zprávy, která rozrušila jihomoravskou metropoli. Milovníci kultury smutní, Polívkovo divadlo a kino Scala totiž musí kvůli dalším závažným poruchám budovy zavřít dřív, než se plánovalo. Kromě komplikací pro chystané...

Město chce zachovat funkčnost sálu kina

Varianty řešení rekonstrukce objektu vychází zejména z myšlenky zachování tvaru a funkčnosti sálu kina Scala. A to bez výraznějších zásahů, které by mohly ovlivnit například akustiku, projekční možnosti nebo kapacitu sálu. Budova je navíc památkově chráněná, kino je pod různými názvy v provozu od roku 1929.  

Navrženy jsou celkem tři způsoby, jak problematiku domu vyřešit. Dvě varianty se zaměřují na vytvoření nové ocelové konstrukce, která by převzala nosnou funkci. Další možností je úplné odbourání sálu a následné zastřešení kina.

Divadlo Bolka Polívky, které momentálně zabírá výškou dvě podlaží, by v případně prvních dvou variant bylo kvůli kinu zredukováno na jednopodlažní. Uvolněný prostor by se využil pro novou ocelovou konstrukci. Sál divadla by tímto zanikl, nově vytvořený nižší prostor by údajně mohl sloužit pro komunitní aktivity nebo jako galerie.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením Univerzitního kina Scala

Štítky posudek, Scala, kino, divadlo Bolka Polívky, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oprava narušené statiky kina Scala vyjde až na 40 milionů korun. Brno projedná odkup s případnými zájemci  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.