Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Čtvrtek 4. července 2024  |  Svátek má Prokop
Bez reklam

Dělníci ve Vyškově opraví památkově chráněnou uličku i fasádu synagogy

Dělníci ve Vyškově opravují památkově chráněnou Radnickou ulici s malebnými oblouky ze šestnáctého století, takzvanými prampouchy. Oprava fasády čeká i synagogu, v plánu jsou také opatření proti holubům. Radnice na opravy získala dotaci z ministerstva kultury.

Dělníci opraví historickou uličku

Radniční ulice ve Vyškově, která připomíná slavnou renesanční éru a je památkově chráněna, se dočkala rekonstrukce. Úzká ulička byla roky v zanedbaném stavu. Fasáda je zašlá, znečištěná a popraskaná, místy se navíc odlupuje. Ulice je jedinečná zejména rozpěrnými prampouchy, které ji překlenují.

Prampouch je zděný rozpěrný oblouk mezi dvěma budovami, typický pro úzké středověké uličky. Bývá opatřen stříškou.

Radní města před časem kývli na to, aby památkově chráněnou uličku obsadili dělníci. „Radnická ulice přiléhá k budově našeho úřadu, stav fasády je každopádně nevyhovující a nevzhledný. Na mnoha místech jsou praskliny, oddrolená omítka a odloupnuté části fasádního nátěru,“ uvedl v tiskové zprávě starosta města Karel Jurka (ODS).

Řemeslníci nyní zajišťují otlučení zasolených omítek, opravy drobných trhlin, penetraci podkladu, fasádní nátěr, klempířské práce a opravu střešní krytiny prampouchů. „Fasáda s opravenými prvky zajistí důstojný vzhled této půvabné uličky,“ věří starosta s tím, že samotné práce začaly na konci května. Náklady dosahují bezmála 960 tisíc korun, hotovo má být na konci července.

Synagoga se dočká nové fasády

Zástupci radnice také úspěšně žádali Ministerstvo kultury o dotaci z Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón na rok 2024. Žádala zároveň na opravu fasády na objektu bývalé synagogy. „Celková výše dotace je milion a 75 tisíc korun, využijeme ji na obě akce. Je na nás, jak sumu rozdělíme,“ poznamenal ke státní podpoře vyškovský místostarosta Josef Kachlík (STAN).

V případě bývalé synagogy se jedná o celkovou opravu fasády spočívající ve vyspravení stávajících omítek, opravě veškerého členění a štukové výzdoby. „Fasádní nátěr je zvolený na minerální bázi v odstínu lomená bílá, a to včetně klempířských prvků,“ popsal Kachlík.

Vyškov se raduje ze záchrany synagogy. V památce obnovili původní výmalbu

Do parády si vzali památkáři bývalou synagogu ve Vyškově. Poté, co památce opravili střechu a krov, pustili se do vnitřní ozdobné výmalby. Při obnově odstranili novodobé nátěry, aby odkryli původní umělecké prvky, které se pod omítkou stavby...

Město vede boj s holuby

Velkým tématem ve Vyškově jsou v souvislosti s památkami také holubi, kteří znečišťují chodníky a ničí fasády, trusem a peřím pak zanášejí okapy.

„Některé ze zábran proti nim se neosvědčily, zpětná instalace tedy buď neproběhne, nebo je budeme upravovat tak, aby v nich nemohli sednout a hnízdit. Posuneme třeba sítě v oknech, aby se holubi vůbec nedostali na parapety,“ popsal Jurka

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Vyškov

Štítky oprava, památka, synagoga, Vyškov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dělníci ve Vyškově opraví památkově chráněnou uličku i fasádu synagogy  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.