Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Pondělí 1. července 2024  |  Svátek má Jaroslava
Bez reklam

Jeskyně Výpustek nabízí nové letní prohlídky. Pravěký medvěd Bruno děti seznámí s historií Moravského krasu

Maskot jeskyně děti seznámí s historií jeskyně Výpustek i celého krasového podzemí. Letošní interaktivní prohlídky připravil divadelní režisér z Brna, odstartují prvního července a skončí na sklonku prázdnin. Dětský program bude probíhat vždy po běžné otvírací době, aby malí návštěvníci nerušili klasické prohlídky.

Léto na Výpustku

Děti od čtyř do deseti let bude i o letošních letních prázdninách seznamovat s bohatou historií jeskyně Výpustek u Křtin v Moravském krasu na Blanensku medvěd Bruno. Třičtvrtěhodinovou interaktivní zábavně-vzdělávací prohlídku jeskyně připravil divadelní režisér Jiří Liška. Skupinka deseti dětí s průvodcem a dospělým doprovodem prochází Výpustkem a přitom cestují v dávných časech a plní úkoly z různých epoch podzemí krasu. Cílem hry je nalézt kolečka do pokaženého stroje času a vrátit se zpět do současnosti, uvedl režisér. 

„Po úspěchu předchozích dvou prázdnin budeme speciální dětské prohlídky opakovat i letos. Tentokrát každé pondělí a čtvrtek odpoledne, po běžné otevírací době, aby se jejich účastníci nerušili s návštěvníky klasické prohlídky,“ uvedla vedoucí jeskyně Výpustek Hana Horáková

Medvěd Bruno a stroj času

Dětské prohlídky „Medvěd Bruno a stroj času“ připravuje Správa jeskyní České republiky od 1. července do konce srpna 2024 vždy v pondělí a čtvrtek v 16:30 a 16:45. Kapacita je omezená, každé prohlídky se může zúčastnit maximálně deset dětí.

Každé dítě musí mít alespoň jeden dospělý doprovod. Děti se hravou formou dozví to nejpodstatnější z historie jeskyně. Dospělí mohou sledovat děti při hře nebo mohou využít naší aplikace pro mobilní telefon a pročítat si samostatně bohatý průvodcovský text o jeskyni Výpustek.

Krasové podzemí v Křtinském údolí je proslaveno nálezy tisíců kostí pravěkých medvědů jeskynních (ursus spelaeus). Ač na různých rekonstrukcích působí tato až tři a půl metru vysoká zvířata děsivě, podle paleontologických výzkumů byli býložraví, což se jim stalo osudné za poslední doby ledové. Po ochlazení pro ně nezbyla rostlinná potrava. Znovu medvědi ve Výpustku ožili na rozměrných komiksech a hravých tabulích z pera a štětce výtvarnice Anety Doležalové. 

V ději prohlídek se cestovatel v čase dostane do pravěku, ale stroj času mu rozbijí neandrtálci. Medvěd Bruno cestovateli pomáhá stroj opravit. Zmáčknou tlačítko a přenesou se do krytu – tajného podzemního velitelského pracoviště armády. Další stanoviště přiblíží například nacistickou podzemní výrobu součástek do letadel, těžbu fosfátových hlín či činnost středověkých mastičkářů.

Historie výpustku

Labyrint chodeb a dómů Výpustek vytvořila ponorová činnost Křtinského potoka. První zdokumentovaní návštěvníci již v 17. století nacházeli kosti pravěké zvířeny. Správa jeskyní myslí i na školní výpravy, stejně jako ostatní tuzemské jeskyně má připravené pracovní listy, kde si mohou školáci formou kvízu ověřit prohlídkou podzemí získané znalosti a informace. V rámci zážitkové trasy Za tajemstvím jeskyně mohou skupinky max 10 osob objednané předem prozkoumat s baterkami a v helmách dosud nepřístupné prostory mezi armádním vestavěným krytem a přírodní stěnou jeskyně a v podřepu či po čtyřech nahlédnou i do Nízké chodby s tenkými krápníkovými brčky – makaróny. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Správa jeskyní České republiky

Štítky Moravský kras, Výpustek, historie, jeskyně, medvěd, prázdniny, vzdělání, děti

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jeskyně Výpustek nabízí nové letní prohlídky. Pravěký medvěd Bruno děti seznámí s historií Moravského krasu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.