Počasí dnes26 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Památník Mohyla míru u slavkovského bojiště má nové zázemí. Pyšní se prosklenou vstupní halou

Novou prosklenou vstupní halu se stěnou, která odráží samotný památník, rekonstruovanou kavárnu i dvě pohledové plošiny mají nově k dispozici návštěvníci Památníku Mohyla míru u slavkovského bojiště v Praci na Brněnsku. Práce, které zahrnovaly i parkovou úpravu, vybudování vlastního depozitáře nebo administrativních prostor, vyšly na jednaosmdesát milionů korun.

Honosná skleněná stěna

Památník ve středu po opravě slavnostně otevřeli zástupci Jihomoravského kraje, návštěvníci se tam ale mohli podívat poprvé před dvěma týdny o muzejní noci. První stopy po úpravách vedou návštěvníky už od parkoviště, kde vznikl chodník z lámané žuly, pokračují parkovými úpravami na rampách k památníku a nejviditelnější změnou je skleněná stěna před budovou muzea, která rozšiřuje zážitek z návštěvy místa.

Pohledové plošiny v devíti metrech na severní a jižní straně muzea nabízí pohled na celý areál památníku. Rekonstrukce ale znamená hlavně zvýšení komfortu pro návštěvníky i zaměstnance památníku.

„Návštěvníci mají k dispozici krytý prostor pro případ nepřízně počasí, kde mohou počkat na svou prohlídku a rekonstrukci nutně potřebovala i naše kavárna. Pro zaměstnance zase přibyla přístavba suterénního depozitáře pro uložení sbírky, dosud jsme využívali depozitář ve Šlapanicích. V přízemí pak v přístavbě vznikly čtyři nové kancelářské prostory,“ doplnil kastelán památníku Ondřej Buček.

Přes deset tisíc diváků sledovalo rekonstrukci bitvy tří císařů

Napoleon se znovu prohnal jižní Moravou. Bitvu tří císařů pozorovaly tisíce diváků u Tvarožné na Brněnsku, jednalo se o největší rekonstrukci od roku 2015. Akce připomíná známou bitvu u Slavkova, ve které Napoleonova vojska porazila rakouskou a...

Opravy nekončí

Opravy památky vyšly dohromady na jednaosmdesát milionů korun. „Z celkové sumy tvořila padesát milionů dotace z regionálního operačního programu a 30,7 miliony korun přispěl Jihomoravský kraj. Práce trvaly dva roky, expozice v muzeu musela na poslední půlrok zavřít,“ uvedl Buček.

Opravy a úpravy na památníku jedné z nejslavnějších bitev ale nekončí. Na podzim začne modernizace současné expozice, která se znovu otevře na 220. výročí Bitvy u Slavkova v prosinci 2025.

„Nová expozice, na kterou kraj vyčlenil 10,5 milionu korun, muzeum více otevře a zpřístupní návštěvníkům. Naváže na expozici stávající, co se týče obsahu, ale zlepší a zmodernizuje formu sdělení. Bude interaktivní s multimediálními prvky. Naváže na koncept celkové proměny areálu památníku a bude fungovat jako jeho nedílná součást,“ uvedl náměstek hejtmana pro kulturu František Lukl (STAN).

Mohyla míru vznikla na počest obětí Napoleonovy vítězné bitvy u Slavkova z roku 1805. Je přirozeným středem památkové zóny Slavkovské bojiště. Památník s muzeem spravuje Muzeum Brněnska.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto JMK

Štítky správa, památky, rekonstrukce, dotace, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Památník Mohyla míru u slavkovského bojiště má nové zázemí. Pyšní se prosklenou vstupní halou  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.