Počasí dnes32 °C, zítra27 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Víkend v Brně oživí tradiční muzejní noc. Návštěvníky láká na koncerty nebo módní přehlídku

Brněnská muzea, galerie a další objekty se zájemcům otevřou v sobotu 18. května. Od šesti hodin večer až do půlnoci tak mohou lidé navštívit celkem osmadvacet institucí a více než padesát lokalit. Na děti i dospělé čekají prohlídky, workshopy, přednášky, koncerty, ale i módní přehlídka.

Bohatý program pro děti i dospělé

Brány brněnských muzeí a galerií budou v sobotu otevřené pro zájemce od osmnácti hodin až do půlnoci. Dvacátý ročník Brněnské muzejní noci přinese několik novinek. Oproti loňskému roku přibyla do seznamu zapojených míst také brněnská pobočka Českého rozhlasu, Filozofická fakulta Masarykovy univerzity nebo brněnský Institut Paměti národa.

Dlouhodobě zapojené Muzeum města Brna nabídne prohlídky nedávno otevřené Arnoldovy vily. „Moravská galerie v Brně si připravila speciální noční kukátko na aktuální stav rekonstrukce Místodržitelského paláce podtržené světelnou instalací,“ uvedla za instituci Jana Ovčáčková. Zájemci se mohou dále těšit na komentované prohlídky, workshopy, přednášky, koncerty, ale i módní přehlídku.

Bohatý program čeká také na děti. „Děti si mohou zkusit jízdu jízdu na motorce. Zážitek umocní zvuková kulisa, která je přenese na závodní okruh. K dispozici bude také lezecká stěna,“ uvedla Marcela Havlíčková z Technického muzea v Brně. „V brněnské zoologické zahradě lidé uvidí, co se děje v dobu, kdy se běžně za návštěvníky zavřou vrata. Čekat na ně budou zvířata, která jsou aktivní zejména v noci,“ prozradila Věra Müllerová ze Zoo Brno.

V Brně zpřístupnili Arnoldovu vilu. Opravená sousedka vily Tugendhat poslouží ke kultuře i vzdělávání

Pracovníci dokončili opravy brněnské Arnoldovy vily a přes sto šedesát let stará památka otevírá brány veřejnosti. V domě, který byl na seznamu ohrožených památek, zachovali historicky cenné prvky. Stavbu využije muzeum jako prostor pro vzdělávání...

S programem pomůže aplikace

Letošní technologickou novinkou speciální mobilní aplikace. „Bude sloužit jako takový průvodce do kapsy. Nabídne přehled programu a interaktivní mapu. Lidé si mohou ukládat oblíbené lokace,“ sdělila Viera Kobielska z Moravské galerie v Brně.

Podrobné informace o akci se zájemci dozví také na webu nebo v příštích dnech od desíti hodin dopoledne do šesti hodin večer hodin v historickém autobusu na náměstí Svobody. Dopravu mezi jednotlivými objekty zajišťuje bezplatně Dopravní podnik města Brna.

V roce 2004 se Moravská galerie, z brněnských institucí jako jediná, připojila k Muzejní noci, jež již řadu let pořádá většina evropských metropolí. V následujícím roce se nabídka rozrostla a k Moravské galerii se připojilo dalších sedm institucí, muzejní noc tak Brňané slaví každoročně v květnu od roku 2005.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv Moravské galerie v Brně

Štítky kultura, Muzejní noc, galerie, muzeum, výstava, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Víkend v Brně oživí tradiční muzejní noc. Návštěvníky láká na koncerty nebo módní přehlídku  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.