Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V Brně zpřístupnili Arnoldovu vilu. Opravená sousedka vily Tugendhat poslouží ke kultuře i vzdělávání

Pracovníci dokončili opravy brněnské Arnoldovy vily a přes sto šedesát let stará památka otevírá brány veřejnosti. V domě, který byl na seznamu ohrožených památek, zachovali historicky cenné prvky. Stavbu využije muzeum jako prostor pro vzdělávání a kulturu.

Kultura i vzdělávání pod jednou střechou

Zástupci Muzea města Brna, které se postará o provoz památky, chtějí návštěvníkům zajistit rozmanitý program. Objekt postavený v roce 1863 pro brněnského stavitele Josefa Arnolda podle jeho vlastního návrhu tak bude hostit například letní školu pro seniory nebo muzejní noc. V půlce května provoz zahájí také letní kavárna.

„Arnoldova vila by měla především plnit status místa, které bude naplněno společenským životem v rámci nabídky pestré škály kulturních i vzdělávacích aktivit jak pro dospělé, tak i pro děti, teenagery nebo seniory,“ uvedl ředitel  muzea Zbyněk Šolc.

Sousedka slavných brněnských vil

V květnu pracovníci dokončí kompletní obnovu zahrady. Dojde tak k propojení se sousedními zahradami vil Tugendhat a Löw-Beer, které si u návštěvníků získaly sympatie. Budovy jsou významným příkladem prvotní zástavby v nejstarší brněnské vilové kolonii nad Lužánkami.

„V Brně tak vznikne nový zajímavý zelený vnitroblok, který bude nabízet relaxaci ale také nejrůznější kulturně-vzdělávací programy, aktivity a akce na pozadí kontextu životního stylu 19. a 20. století,“ popsala vedoucí Arnoldovy vily Veronika Smyslová.

V Brně opravili Arnoldovu vilu. Návštěvníky do ní pustí příští rok

Po téměř dvou letech pracovníci dokončili opravy brněnské Arnoldovy vily. V domě, který byl na seznamu ohrožených památek, zachovali historicky cenné prvky a od poloviny ledna ho postupně otevřou veřejnosti. Stavbu využije muzeum jako prostor pro...

Tři části expozice

Muzeum zahájí pravidelný provoz Arnoldovy vily uvedením stálé expozice Odkaz minulosti v plynutí času. Vilu a expozici budou moci zájemci navštívit buď individuálně, anebo s průvodcem v rámci prohlídky celého domu. Výstava se skládá ze tří částí a je tematicky rozdělená podle pater.

Ve vyhlídkovém prostoru uvnitř věže se nachází část věnovaní urbanistickému vývoji jižní části brněnských Černých Polí v okolí Arnoldovy vily a obsahuje mimo jiné model původní vilové kolonie z šedesátých let devatenáctého století. 

Josef Arnold byl německý stavitel a kameník působící ve Vídni a v Brně. Je autorem více než dvaceti staveb v jihomoravské metropoli, mezi které se řadí např. i budova Ústavního soudu v Joštově ulici.

Ve třetím podlaží se návštěvník seznámí s příběhem stavitele a architekta Josefa Arnolda, se stavebními úpravami poslední soukromé majitelky Cecilie Hože a exponáty, které mapují éru mateřské školy, známou ještě mnoha pamětníkům.

V druhém podlaží se návštěvníkům otevře poutavá cesta časem. Vstoupí divák do světa dějin židovské komunity v Brně od středověku až po současnost. Brána, rozdělující výstavní prostor na před a za hradbami, v sobě nese symboliku uzavřeného středověkého města, kde Židé čelili vyhánění a omezení vstupu do Brna.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Anna Pospíšilová

Štítky oprava, vila, Arnoldova vila, památka, kultura, historie, muzeum, vila Tugendhat, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně zpřístupnili Arnoldovu vilu. Opravená sousedka vily Tugendhat poslouží ke kultuře i vzdělávání  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.