Počasí dnes15 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

V Brně má premiéru inscenace o úzkostech a depresích mladých lidí, která vznikala na Ukrajině

Brněnské Divadlo Feste dnes poprvé uvede inscenaci Žal, jejíž finální tvar se rodil při veřejných zkouškách na Ukrajině. Věnuje se problémům mladých lidí, včetně jejich úzkostí a depresí, a to hlavně optikou ukrajinských dětí a dospívajících, jimž různými způsoby do života zasáhla válka. Premiéru hostí spolek Vesna. Inscenace je v ukrajinštině s českým překladem na titulkovacím zařízení, informoval za divadelníky Štěpán Chalupa.

„Když vidíme kolem sebe nebo v médiích válku, vidíme utrpení dospělých. Vidíme dospělé, kteří mluví o válce. Tato inscenace se pokouší dát hlas také dětem, které ztrácejí své rodiče a své domovy. Jejich utrpení není menší tím, že jsou děti," uvedl režisér Jiří Honzírek.

Materiál pro novou inscenaci divadelníci sbírali na začátku dubna, kdy se spolkem Vesna, který pomáhá uprchlíkům z Ukrajiny, uspořádali workshopy pro teenagery a jejich rodiče. Otevřeně se mluvilo o problémech včetně těch psychických. Anonymizované přepisy si pak divadelníci vzali s sebou na Ukrajinu na Festival vzájemnosti.

Forma inscenace se postupně rodila při veřejných zkouškách a dalších setkáních s lidmi na Ukrajině ve městech Rivne, Žytomyr, Černihiv, Kyjev a Ivano-Frankivsk. Divadelníci tam podle Honzírka na vlastní kůži pocítili blízkost války, schovávali se v krytech, hráli v divadle, které má po dopadu bomby díru ve střeše.

V představení Žal účinkují Maria Tatarynová a Darina Novikovová. Obě jsou ukrajinské rodačky a do České republiky uprchly po ruském vpádu na Ukrajinu v roce 2022.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Divadlo Feste

Štítky Ukrajina, divadlo, boje, děti, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně má premiéru inscenace o úzkostech a depresích mladých lidí, která vznikala na Ukrajině  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.