Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

VIDEO: Romové v Brně oslavují svou kulturu. V průvodu dotančili do centra metropole

, aktualizováno 8. dubna 2024, 18:30

Oslavy Mezinárodního dne Romů, který tradičně připadá na 8. duben, jsou v Brně v plném proudu. Součástí akce, která má za cíl přispět k rozšíření povědomí o historii a porozumění menšiny, je již tradičně Průvod romské hrdosti, který letos pozměnil trasu a lidé vyšli od Káznice směrem do centra metropole.

Dnes odpoledne vyšel od plácku Pod Platany v brněnských Zábrdovicích průvod oslavující romskou hrdost. Lidé v dlouhém zástupu za doprovodu živé hudby tančili směrem do centra jihomoravské metropole. Trasa vedla přes Malinovského náměstí, náměstí Svobody a poslední zastávkou byl Zelný trh, kde promluvilo několik romských osobností.

„Romové toho mají po staletí života v Evropě mnoho za sebou, což ovlivnilo podobu současných problémů, mezi nimiž je nejzávažnějším sociální vyloučení. Problémy vytváří také stereotypní nazírání na Romy. Důležité je tedy vzájemně se o sebe zajímat, poznávat se v dobré vůli a s přáním situaci zlepšovat,“ uvedla ředitelka Muzea romské kultury v Brně Jana Horváthová.

Tanečnice v dlouhých barevných sukních a tanečníci v černých košilích s různobarevnými klobouky předvedli svá umění během několika zastávek průvodu. Začali svým vystoupením před muzeem na Malinovského náměstí, pokračovali na náměstí Svobody a zakončili své představení na Zelném trhu před divadlem Husa na Provázku.

Mezinárodní den Romů, v rámci kterého se průvod koná, se ve světě slaví od roku 1971 na počest založení Mezinárodní romské unie. Bohatý program v Brně každoročně nabízí jedinečný vhled do kultury jedné z největších menšin žijících v Česku. „K dnešnímu Mezinárodnímu dni Romů přejeme všem Romům, aby se s diskriminací nemuseli potýkat. Bohužel však od lidí, kteří se na nás obracejí, víme, že spousta Romů diskriminaci stále čelí,“ uvedl na webu ombudsman Stanislav Křeček.

„Chtěl bych popřát k Mezinárodnímu dni Romů, aby se nám nadále dařilo hledat recepty ke spokojenému společnému soužití. V českých školách se Romové stále setkávají s nerovností a segregací. Nemohu mávnout kouzelnou hůlkou a situaci ze dne na den změnit. Budu se ale snažit o postupné zlepšení“, řekl ministr školství Mikuláš Bek (STAN).

Oslavy v moravské metropoli pochází z iniciativy neformálního uskupení Romů pod vedením Nicka Budaie. Záštitu nad nimi letos převzala nezisková organizace Tuke.TV, která funguje jako mediální platforma pro podporu romských a pro romských obsahů a tvůrců audiovizuálního obsahu.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Anna Pospíšilová

Štítky Mezinárodní den Romů, průvod, oslava, tanec, hudba, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Romové v Brně oslavují svou kulturu. V průvodu dotančili do centra metropole  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.