Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Brněnští herci s Downovým syndromem chystají cirkusové představení

Prvky pantomimy a fyzického divadla využívá nová inscenace brněnského souboru Aldente, který dlouhodobě dává příležitost hercům s Downovým syndromem. Kmenová režisérka Jitka Vrbková razí přístup, že Downův syndrom není handicap, ale příležitost vidět svět jinak. Na hravost a jiné vidění odkazuje i název inscenace s přehozenými písmenky: Cirkus Pefrecto. Premiéra bude 18. března.

Vrbková na inscenaci režijně i scenáristicky spolupracovala s mimem Sergejem Sanžou, protagonistou Divadla Facka. Sanža v Cirkuse Pefrecto také vystupuje v úloze principála, perfekcionisty, jenž vzpomíná na zašlou slávu. Je však obklopen mladými umělci, kteří spíše než dokonalou přesnost projevují spontaneitu, přímočarost, smyslu pro náhodu a žitou přítomnost.

Svět principálovi utíká mílovými kroky. Zatímco mladí cirkusáci hledají lásku, on hledá způsob, jak postavit všechny „do latě“. „Možná budou mít někteří diváci tendenci interpretovat inscenaci jako střet světa lidí s Downovým syndromem a světa takzvaně zdravých, ale o tom nehrajeme," uvedla Jitka Vrbková v tiskové zprávě.

„Hrajeme o střetu starší generace, která byla zvyklá věci dělat určitým způsobem a příliš o nich nediskutovat, a generace Z, jejíž životní hodnoty jsou velmi odlišné. Mým cílem je, aby diváci skrze humorné situace sympatizovali s oběma stranami a možná se tak naučili pochopení a komunikaci mezi generacemi, která se postavám na jevišti příliš nedaří," doplnila Vrbková.

Sanža vnímá představení jako svého druhu osobní zpověď. Také využívá zkušenosti z Divadla Facka, ale s úplně jiným ansámblem, tedy herci s Downovým syndromem. „Jsou to mimozemšťani a já si připadám jako jeden z nich. Celé je to jako nějaké kouzlo!" uvedl Sergej Sanža.

Inscenaci Divadla Aldente mohou diváci vidět poprvé 18. března v Klubu Leitnerova, poté 5. dubna na stejném místě nebo 9. dubna v Praze ve Venuši ve Švehlovce. V květnu pak soubor hostuje s inscenací v Saské Kamenici v Německu.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Divadlo ALDENTE

Štítky divadlo, sociální, handicapovaní, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnští herci s Downovým syndromem chystají cirkusové představení  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.