Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Slivovice, starosta v kostýmu medvěda a mexická tanečnice. Lidé v Klentnici slavili tradiční fašank

Klentnicí na Břeclavsku prošli první únorovou sobotu klauni, strašáci, medvěd i mexická tanečnice. Tradičního fašanku se dnes zúčastnilo téměř 40 masek, nejvíce za poslední roky, pochvalují si místní. Letošní ročník provází novinka. Místo zábavy je průvod zakončen zabijačkovými hody, řekla předsedkyně pořádajícího Spolku klentnických žen Karolína Minaříková.

Průvod vyšel z dolního parkoviště na začátku obce před 10:00. Lidé v kostýmech za zvuku akordeonu obcházeli domy, kde se jim dostávalo různorodého občerstvení domácí výroby. „Vemte si, to je slané," rozdávali i přihlížejícím masopustního průvodu. „Dáte si štamprli?" nabízeli. Z hlavní silnice mnohdy zahnuli do vedlejších ulic, nevynechali ani tamní domov pro lidi se zdravotním postižením.

Mezi maskami nechyběl tradiční medvěd nebo strašáci, někteří se převlékli třeba za upíra nebo pomocí nafukovacích balonů za hroznové víno. „Lidé si kostýmy obyčejně vyrábějí doma nebo půjčují, každý rok jsou některé nové. Letos mě překvapili třeba fotbalisti, kteří se k nám přidali," poznamenala Minaříková, která se převlékla za mexickou tanečnici.

V kostýmu velkého medvěda tahajícího vůz se ukrýval starosta Vladimír Slačík. „Střídám to s Křemílkem a Vochomůrkou," dodal. Akci si pochvaluje, pamatuje, že v minulosti bývala účast třeba třetinová. Kolikátým rokem se fašank v obci v Mikulovské vinařské podoblasti koná, neví. „Ročníky nepočítáme, ale průvod děláme nejméně 20 let. Letos jsou tady i nově přistěhovalí, to je fajn," dodala jedna z místních pamětnic.

Fašank, masopust nebo také končiny a ostatky jsou různá označení pro období před Popeleční středou, která zahajuje půst před Velikonocemi. Zahájení půstu letos připadá na 14. února. Průvod maškar spojený s bujarým veselím přežívá jako stará tradice na mnoha místech v Čechách i na Moravě. Brno ožije masopustními oslavami za týden.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ČTK / Patrik Uhlíř

Štítky zábava, folklor, masopust, fašank, Klentnice, Břeclavsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slivovice, starosta v kostýmu medvěda a mexická tanečnice. Lidé v Klentnici slavili tradiční fašank  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.