Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Kam o víkendu na jižní Moravě? Za modely aut či vláčků nebo na krojový ples

Jih Moravy podle meteorologů o víkendu čeká oteplení a po namrzlých silnicích a chodnících už nebude ani památky. Brněnská Drbna přináší pravidelnou várku tipů, kde si užít volné dny. Malé i velké motoristy potěší výstava modelů aut či vláčků. Novou výstavu přichystali pracovníci také ve vile Tugendhat, ve vile Löw-Beer zase oslaví židovský svátek. K návštěvě láká také tradiční krojový ples na zámku ve Valticích.

Setkání sběratelů v autíček

V neděli se do jihomoravské metropole sjedou sběratelé modelů ze širokého okolí. Vystaví a nabídnou k prodeji tisíce modelů aut, motorek i vláčků ve dvou sálech. Na své si přijdou Všichni fanoušci a milovníci čtyřkolých vozidel, ale i fanoušci železniční techniky. Děti mají vstup zdarma.

FOTO: Burza modelů Brno
neděle 28. ledna 2024 více informací 

Výstava modulových kolejišť

Víkendový výlet s cílem vidět modely železnic si mohou užít nadšenci v Brně. Zavítat totiž mohou na výstavu modulových kolejišť na Mendelově univerzitě. Organizátoři připravili i komentované prohlídky.

FOTO: MENDELU
čtvrtek 18. ledna 2024 – neděle 4. února 2024 (každý čtvrtek, pátek, sobotu a neděli) více informací 

Skvosty architektonické avantgardy

Muzeum města Brna představí ve vile Tugendhat první reprízu putovní výstavy, ve které představí ikony české avantgardy. Iconic houses je mezinárodní nezisková síť, po které výstava přejala jméno.  Sdružuje architektonicky unikátní rezidenční domy postavené ve 20.století, které byly navrženy významnými architekty pro neméně významné klienty a dnes jsou otevřeny jako takzvaná house muzea.

FOTO: Vila Tugendhat
středa 17. ledna 2024 – středa 7. února 2024 více informací 

Oslavy židovského svátku

Zájemci poznají ve vile Löw-Beer bohatou symboliku židovského svátku označujícího počátek vegetačního období ve Svaté zemi. Po vzoru stoupenců židovského mystického učení kabala napodobí Seder, tedy zvláštní hostinu, při níž se plody stromů dělí s odkazem na vyšší světy podle toho, která jejich část se konzumuje. Pro návštěvníky si pracovníci připravili také workshop izraelských tanců a tvůrčí dílnu pro děti i dospělé.

FOTO: Vila Löw-Beer
neděle 28. ledna 2024 více informací 

Tradiční ples v krojích

Valtický zámek v sobotní večer ožije hudbou, tancem a veselou náladou. Na ples v tradičních moravských krojích zvou stárci a stárky z Valtické krojované společnosti. K tanci i poslechu bude zazní dechovka a ples bude zahájen předtančením České besedy.

FOTO: Národní památkový ústav
sobota 27. ledna 2024 více informací 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Burza modelů Brno, MENDELU, vila Tugendhat, vila Löw-Beer, Národní památkový ústav

Štítky víkend, vlak, auto, železnice, vila, vila Tugendhat, vila Löw-Beer, ples, kroj, židovství, oslava, Brno, Valtice, jižní Morava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kam o víkendu na jižní Moravě? Za modely aut či vláčků nebo na krojový ples  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.