Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jihomoravské víno ve světě loni zabodovalo. Vinaři si odvezli přes tisíc medailí

Loni bylo o moravských vínech slyšet ve světě pouze v dobrém. Ze zahraničních soutěží si vinaři přivezli více než tisíc medailí a několik šampionských titulů. Vytrénované jazýčky porotců nejvíce zaujaly tradiční odrůdy, oblíbili si například Ryzlink nebo Frankovku.

Medaile i šampionské tituly

Jižní Morava a víno k sobě už po staletí neodmyslitelně patří. To, že místní vinaři odvádějí tu nejlepší práci, potvrdily výsledky loňských zahraničních soutěží. Utkaly se mezi sebou hroznové moky z celého světa a na Moravu míří hned 1275 medailí.  Mezi oceněními se objevilo 509 zlatých, 511 stříbrných a 167 bronzových.

Někteří výrobci opojného nápoje ale své úspěchy ještě znásobili a přivezli ze světa také 63 velkých zlatých a 13 platinových medailí, jež porotci udělují jen skutečně mimořádným vínům. Dvanáct nejlepších také dosáhlo na titul šampiona, což je ocenění pro vína, která buď celkově nebo ve svých kategoriích nenašla na soutěžích konkurenta.

„Loňský rok byl opět z pohledu ocenění na mezinárodních soutěžích vín pro ta moravská bezesporu velmi úspěšný. Je to potvrzení nejen světové kvality našich vín, ale hlavně to podporuje stále silnější exportní ambice vinařů. Nedařilo se pouze v Evropě, kam se moravské víno vyváží nejčastěji, ale také v Americe, Asii nebo Africe,“ sdělil ředitel Vinařského fondu Zbyněk Vičar.

Bodovaly tradiční odrůdy

V porotách zasedají přední světoví degustátoři i další uznávaní odborníci z oboru. „Zahraniční experti si oblíbili například odrůdu Müller Thurgau či Ryzlink rýnský. Mezi bílými víny bylo nejúspěšnější Veltlínské zelené, červeným vínům dominovalo Svatovavřinecké či Frankovka. Všechno to jsou vína nejtypičtější pro náš region, která nejsou v zahraničí tolik zažitá,“ doplnil Vičar.

Největší úspěch v počtu obdržených medailí zaznamenala moravská vína ve Vídni, odkud si odvezla přes tři stovky medailí a Ocenění dobré kvality. Dařilo se také ve Francii, v sousedním Polsku či Slovensku, ale také za oceánem. V americkém New Yorku i Texasu napříkladd odborníky uchvátila vína odrůdy Müller Thurgau.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Svaz vinařů ČR

Štítky jižní Morava, víno, medaile, vinaři, soutěž, ocenění

Jihomoravské víno ve světě loni zabodovalo. Vinaři si odvezli přes tisíc medailí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.