Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

VIDEO: Velbloudi, koledy a klanění u betléma. Brňané v průvodu oslavovali Tři krále

Centrum jihomoravské metropole na pár hodin připomínalo spíše exotické kraje. V čele s Kašparem, Melicharem a Baltazarem na velbloudech městem pochodoval Tříkrálový průvod koledníků. Účinkující v kostýmech na sebe strhávali pozornost širokého okolí radostným zpěvem koled a bohatým hudebním doprovodem.

Se začátkem nového roku odstartoval také již čtyřiadvacátý ročník Tříkrálové sbírky. Kromě skupin koledníků v ulicích jihomoravské metropole je součástí charitativní akce také tříkrálový průvod Brnem. Ve čtvrtek odpoledne se tak skupina koledníků v kostýmech vydala od katedrály svatého Petra a Pavla do centra města. Cestou je za zpěvu koled doprovázely stovky přihlížejících.

Tříkrálové období je důležité hned z několika důvodů. „Jednak spousta koledníků vyráží v Česku do domovů a nesou radostnou zvěst o narození pána Ježíše Krista. Druhým posláním je výchova veřejnosti o pomoci ostatním. V neposlední řadě začátek roků slouží také k vysbírání peněz, aby charita mohla potřebným pomáhat. Například loni na jižní Moravě lidé vybrali přes osmatřicet milionů korun,“ uvedl pro Drbnu ředitel Diecézní charity Brno Oldřich Haičman.

Průvod s krátkými zastávkami na Zelném trhu a náměstí Svobody obešel centrum města. Na Dominikánském náměstí, tedy v cíli výpravy, se králové slavnostně klaněli u betléma Jezulátku. Po skončení akce se návštěvníci vyfotili s velbloudy a svatou rodinou, nepohrdli ani občerstvením, svařeným vínem nebo čajem.

Peníze ze sbírek pomáhají

V centru Brna dobrovolníci otevřeli dva stánky, v nichž mohou lidé potkat Kašpara, Melichara a Baltazara a do 5. ledna přispět na pomoc lidem v nouzi. Drobnými peněžními dary, jež přesto dokážou proměnit složité životní osudy mnoha lidí, mohou do Tříkrálové sbírky zájemci přispět v ulici Česká a na Mendlově náměstí. Podpořit sbírku je možné i online.

Peníze pomáhají pečovat o nemocné či handicapované, seniory nebo matky s dětmi v tísni. „V Brně letos sbírka pomůže s rekonstrukcí budov charitních služeb, kde nachází podporu lidé bez domova. Kvalitní zázemí pomáhá potřebným najít cestu zpět k důstojnému životu,“ přiblížil plány charity Haičman.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Anna Pospíšilová

Štítky Brno, Tři králové, průvod, betlém, sbírka, charita

VIDEO: Velbloudi, koledy a klanění u betléma. Brňané v průvodu oslavovali Tři krále  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.