Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Kam o víkendu na jižní Moravě? Nasát vánoční atmosféru nebo si připomenout historii

Do Brna podle meteorologů o víkendu dorazí sníh a ručičky teploměrů se zastaví na nule. Brněnská Drbna přesto přináší pravidelnou várku tipů, kam ve volném čase vyrazit. Brňané uvidí rozsvícení vánočního stromu na náměstí Svobody a užijí si tradiční trhy. Děti vystraší rakouští čerti, dospělí nakoupí na blešáku či zavzpomínají na Napoleona a Leonarda da Vinci.

Náměstí Svobody rozzáří vánoční strom

Na nejrušnějším brněnském náměstí v pátek odpoledne zahájí vánoční trhy a slavnostně rozsvítí osmnáctimetrovou jedli jako připomínku vůbec prvního vánočního stromu v Česku. Místní i turisté nakoupí dárky pro své blízké a vychutnají si vánoční atmosféru s koledami a koncerty, svařák i různé pochutiny. Svou cestu náměstím zahájí také speciální vánoční šalina, která zájemce povozí po adventně nazdobeném Brně.

FOTO: Tereza Pulgretová
pátek 24. listopadu více informací 

Pochod rakouských čertů

Židlochovicemi na Brněnsku se v sobotu večer proženou alpská strašidla. Rakouští krampusové připomínající české čerty za pekelného řinčení řetězů předvedou ohňovou show s pyrotechnikou a svým vřískotem vyděsí všechny přihlížející. Na zahřátí v chladném počasí bude pro návštěvníky připravený horký punč a něco k zakousnutí.

FOTO: Židlochovice
sobota 25. listopadu více informací 

Výstava italského vynálezce v Břeclavi

V břeclavském muzeu pod vodárnou mohou zájemci obdivovat vynálezy slavného Leonarda da Vinci. Interaktivní výstava děti i dospělé seznámí i s vědeckou prací či malbami a kresbami všestranného renesančního umělce. Ti nejmenší návštěvníci se navíc přenesou do světa fantazie v prostoru ke hraní, který umělecky a obrazotvorně interpretuje Leonardovu mysl.

FOTO: Město Břeclav/ Facebook
neděle 5. listopadu 2023 – pátek 16. února 2024 více informací 

Projížďka francouzského císaře Brnem

V Brně si v sobotu připomenou historický okamžik, kdy v roce 1805 městem projel samotný Napoleon a připravoval se na bitvu u Slavkova. Od Místodržitelského paláce, kde se panovník před více než dvěma sty lety ubytoval, vyrazí symbolický pochod v čele s Napoleonem a doprovázený bubeníky i jezdci na koních. Akci ukončí společná modlitba za oběti válek a pietní chvíle v katedrále na Petrově.

FOTO: Acaballado
sobota 25. listopadu více informací 

Bleší trhy v pasáži Alfa

Milovníci starých pokladů se o víkendu sjedou do brněnské Alfa pasáže. Na bleších trzích zájemci seženou sběratelské předměty, řemeslné a výtvarné výrobky, módu, knihy, či gramodesky. Kdokoliv může na blešáku také prodat to, co už nepotřebuje, ale jiným by ještě mohlo udělat radost.

FOTO:  Alfa pasáž/Facebook
sobota 25. listopadu – neděle 26. listopadu více informací 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Tereza Pulgretová, Město Břeclav/Facebook, Židlochovice, Acaballado, Alfa pasáž/Facebook

Štítky Brno, jižní Morava, víkend, tipy, vánoce, čerti, Krampusové, Leonardo da Vinci, Napoleon, bleší trhy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kam o víkendu na jižní Moravě? Nasát vánoční atmosféru nebo si připomenout historii  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.